Το «αλφαβητάρι» του Fintech: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «αλφαβητάρι» του Fintech: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο όρος Fintech μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας και αλλάζει τα δεδομένα στις τραπεζικές υπηρεσίες. Ποιος είναι, όμως, ο νέος κλάδος που προσέλκυσε επενδύσεις 17 δισ. δολαρίων τον τελευταίο χρόνο;

Η χρηματοοικονομική τεχνολογία, όπως είναι ο ελληνικός όρος, ουσιαστικά «παντρεύει» την τεχνολογική πρόοδο με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και περικλείει από τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω κινητών (mobile banking) έως τα ψηφιακά νομίσματα, το blockchain και τους ρομποτικούς συμβούλους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα διαφορετικά «πρόσωπα» του Fintech, έτσι όπως τα παρουσιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNBC:

1. Κρυπτονομίσματα

Σε αντίθεση με το συμβατικό χρήμα που ελέγχεται από τις κεντρικές τράπεζες, τα κρυπτονομίσματα βασίζονται στην κρυπτογράφηση, δηλαδή στη μετατροπή των δεδομένων σε κώδικα.

Τα ψηφιακά νομίσματα χρησιμοποιούνται σε διαδικτυακές συναλλαγές και, εκτός από το Dark Internet, χρησιμοποιούνται και σε πιο συμβατικές συναλλαγές σε μια σειρά από ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως η Amazon, το Bloomberg κ.α.

Είναι γνωστά και ως «ψηφιακά νομίσματα και παράγονται με την τεχνολογία blockchain στα λεγόμενα «ορυχεία».

2. Βlockchain

Με τη βοήθεια πανίσχυρων υπολογιστών, οι ταλαντούχοι «ανθρακωρύχοι» λύνουν κρυπτογραφικά προβλήματα μετατρέποντας την υπολογιστική ισχύ σε ψηφιακό χρήμα. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουν την εγκυρότητα των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Προκειμένου, μάλιστα, τα ψηφιακά νομίσματα να διατηρούν την αξία τους, έχει γίνει αναπροσαρμογή των γρίφων που καλούνται να επιλύσουν οι «ανθρακωρύχοι» προκειμένου η προσφορά του ψηφιακού χρήματος να μην παρουσιάζει μεγάλη αύξηση.

Οι ειδικοί του blockchain υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι η εν λόγω τεχνολογία προσφέρει τη διαφάνεια που απαιτείται ώστε να χρησιμοποιείται σε μεγάλο εύρος κλάδων, όχι μόνο στον χρηματοοικονομικό (Fintech) και στον ασφαλιστικό (Insurtech) κλάδο.

3. Bitcoin

Είναι το πιο γνωστό από τα κρυπτονομίσματα και προκαλεί «ταραχή» στις αγορές με τις διακυμάνσεις του. Από τα 600 δολάρια που ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2016 έχει αγγίξει τα 4.600 δολάρια και παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά από αρκετές ενδιάμεσες βουτιές.

Η εκτίναξη αυτή μέσα σε έναν χρόνο είναι ένας καλός λόγος ανησυχίας ότι το Bitcoin βρίσκεται μέσα σε μια μεγάλη φούσκα –άποψη που διχάζει τους αναλυτές, καθώς κάποιοι από τη μία προειδοποιούν για ανώμαλη προσγείωση και από την άλλη στοιχηματίζουν σε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

4. Ethereum

Το Ethereum είναι ένα ακόμη δημοφιλές ψηφιακό νόμισμα, το οποίο δημιούργησε ο 19χρονος Ρώσος Βίταλικ Μπούτεριν το 2013.

Η διαφορά του με το Bitcoin είναι ότι έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία αποκεντρωμένων εφαρμογών, μέσω των οποίων οι χρήστες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους απευθείας και όχι μέσω μεσαζόντων.

Και το Ethereum διακινείται μέσω των ψηφιακών ανταλλακτηρίων.

5. Initial coin offering (ICO)

Είναι η απάντηση του Fintech στις δημόσιες εγγραφές που κάνουν οι εταιρείες για να μπουν στο χρηματιστήριο. Μέσα από ειδικές πλατφόρμες crowdfunding συγκεντρώνονται κρυπτονομίσματα (tokens) για τη χρηματοδότηση startups που συναλλάσσονται μέσω του blockchain.

Ουσιαστικά, οι επενδυτές αγοράζουν τα tokens έναντι χρημάτων –κάτι δηλαδή σαν τις μετοχές στα χρηματιστήρια αξιών. Η διαφορά είναι ότι στα ICOs δεν συμμετέχουν επενδυτές αλλά υποστηρικτές, προσομοιάζοντας στη διαδικασία του crowdfunding.

6. Ρομποτικοί σύμβουλοι

Ξεχάστε τους συμβούλους όπως τους ξέρετε στις τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού. Τα ρομπότ (bots) έρχονται να πάρουν τη θέση τους, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος της διαχείρισης ενός χαρτοφυλακίου.

7. Έξυπνα συμβόλαια

Τα «έξυπνα συμβόλαια» (smart contracts) είναι ειδικά προγράμματα που αυτοματοποιούν τις διαδικασίες σύναψης συμβολαίων μεταξύ των συμβαλλόμενων.

Συνήθως βασίζονται στην τεχνολογία Blockchain και μπορούν να γλιτώσουν τους εμπλεκόμενους από μεγάλη γραφειοκρατία εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider