Πληρώστε το μερίδιό σας στον λογαριασμό από το κινητό!

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληρώστε το μερίδιό σας στον λογαριασμό από το κινητό!

Στις φετινές διακοπές, δεν χρειάζεται να πληρώνετε το μερίδιό σας στην παρέα με μετρητά. Με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό σας τηλέφωνο μπορείτε να μεταφέρετε χρήματα στους φίλους σας άμεσα και –το κυριότερο– δωρεάν.

Στην ταβέρνα, το μπαρ και το καφέ, συνήθως ενας πληρώνει για όλη την παρέα, με αποτέλεσμα κάθε φορά να ψάχνουμε για ψιλά ώστε να συνεισφέρουμε με το ποσό που μας αναλογεί.

Αυτό έρχεται να αλλάξει δια παντός χάρη στο νέο πληροφοριακό σύστημα IRIS, το οποίο κάνει τις διατραπεζικές μεταφορές εύκολες, γρήγορες και χωρίς κόστος.

Πώς θα ενεργοποιήσετε την υπηρεσία IRIS

Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξουσιοδοτήσετε την τράπεζα της επιλογής σας για να δηλώσει έναν λογαριασμό σας στο IRIS, στον οποίο θα λαμβάνετε τα χρήματα που σας στέλνουν οι άλλοι μέσω της νέας υπηρεσίας.

Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει όταν συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο internet banking ή στο mobile banking να κάνετε εγγραφή στο IRIS –ουσιαστικά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η νέα υπηρεσία εγκαινιάζει μια νέα εποχή στα τραπεζικά εμβάσματα, αφού:

  • Δεν χρεώνεστε για μεταφορές μεταξύ διαφορετικών τραπεζών. Εάν χρησιμοποιήσετε τους παραδοσιακούς τρόπους μεταφορών (έμβασμα στο γκισέ ή e-banking), μπορεί να χρεωθείτε από 4 ευρώ (e-banking) έως 15 ευρώ (ταμείο).
  • Η μεταφορά γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Μέχρι πρότινος, το νωρίτερο που μπορούσαν να μεταφερθούν χρήματα σε λογαριασμό άλλης τράπεζας ήταν η μία εργάσιμη ημέρα, αν και συνήθως χρειάζονται δύο εργάσιμες.
  • Δεν χρειάζεστε το IBAN του παραλήπτη. Εφόσον ο παραλήπτης έχει κάνει εγγραφή στο IRIS, αυτό σημαίνει ότι έχει δηλώσει το IBAN του λογαριασμού του όπου θέλει να λαμβάνει τα χρήματα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε τον παραλήπτη από τις επαφές του τηλεφώνου σας.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή

Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν εντάξει στις υπηρεσίες τους τη νέα δυνατότητα άμεσης μεταφοράς χρημάτων από το κινητό:

Για να στείλετε χρήματα:

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είστε εγγεγραμμένος χρήστης στην υπηρεσία IRIS. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής για κάθε τράπεζα, επιλέγετε τον γνωστό σας όπου θέλετε να στείλετε τα χρήματα από τον τηλεφωνικό σας κατάλογο. Σημειώνεται ότι για τις μεταφορές μέσω IRIS υπάρχει ανώτατο όριο 500 ευρώ.

Για να πάρετε χρήματα:

Επίσης θα πρέπει να έχετε γραφτεί στο IRIS. Μόλις σας μεταφέρουν τα χρήματα, λαμβάνετε γραπτό μήνυμα στο κινητό σας (SMS) που σας ενημερώνει για το ποσό και τον αποστολέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider