Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενέργεια

Η ενέργεια και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, εναλλακτικά καύσιμα, υποδομές και έργα εξοικονόμησης εντάσσονται στα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας περιόδου και στο γνωστό πακέτο Juncker.

Ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο με θέμα «Χρηματοδότηση Έργων και Επενδύσεων: Η Επόμενη Ημέρα», που διοργάνωσε η A-energy, αναφέρθηκε στο νέο προσανατολισμό που έχουν η στρατηγική του υπουργείου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.

Υβριδικά έργα AΠΕ, υδροηλεκτρικά και φυσικό αέριο

Bασικός άξονας της ενεργειακής πολιτικής παραμένει η ασφάλεια εφοδιασμού, η πολλαπλότητα πηγών και η ενεργειακή απόδοση και όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, πρέπει να στραφούμε σε μια «φθηνή για κατανάλωση ενέργεια». Προς αυτή την κατεύθυνση προωθείται η παραγωγή θερμότητας από ΑΠΕ (ενισχύονται και οι ιδιωτικές επενδύσεις από το νέο νόμο καθώς και η παροχή κινήτρων).

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στόχος είναι η μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της προώθησης υβριδικών έργων ΑΠΕ και των ανεμογεννητριών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, καθώς και την άμεση ενίσχυση του ΑΔΜΗΕ από το ΕΠΑΝΑΚ. Ο κ. Βερροιόπουλος προσέθεσε ότι μέσω του «πακέτου Juncker» μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα αντλησιοταμίευσης και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, καθώς και έργα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο.

Για τον τομέα του φυσικού αερίου, επισήμανε το ενδεχόμενο χρηματοδότησης νέων σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, ενώ αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση του σταθμού της Ρεβυθούσας από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Aνακοινώνεται το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον

Το δυναμικό της εξοικονόμησης ενέργειας στη χώρα μας παραμένει ανεκμετάλλευτο, ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος, κάτι που αναμένεται να αλλάξει καθώς προσφέροντα εργαλεία χρηματοδότησης προκειμένου να υλοποιηθούν νέες δράσεις. Στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα ο οποίος αντιπροσωπεύει το 45% της εγχώριας κατανάλωσης και όπως ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος «όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι μειωμένης κατανάλωσης».

Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, είπε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον», το οποίο, τόνισε, θα είναι πιο ευέλικτο και λειτουργικό, ενώ αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να παίξουν σε αυτό τον τομέα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ως προς αυτό ανέφερε ότι «επεξεργαζόμαστε ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα είναι λιγότερο γραφειοκρατικό και πιο ορθολογικό και θα λαμβάνει υπ’ όψιν το μέγεθος του κτιρίου και τη ρυπαντική ζώνη).

Τέλος, σημείωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής κινήτρων για την συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας από βιομάζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider