Ρεύμα από τον ήλιο για 100 εκατομμύρια νοικοκυριά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα από τον ήλιο για 100 εκατομμύρια νοικοκυριά

Ολοένα και περισσότερο έδαφος κερδίζουν τα φωτοβολταϊκά συστήματα διεθνώς, καθώς ο πλανήτης επιχειρεί να κερδίσει το στοίχημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τα στοιχεία πρόσφατων μελετών, μέχρι και το 2020, περί τα 100 εκατομμύρια νοικοκυριά ανά τον πλανήτη θα έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα και δη ηλιακούς συλλέκτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής ερευνητικής εταιρείας Lighting Global, η αγορά των φωτοβολταϊκών συστημάτων επεκτείνεται και μάλιστα ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Ενώ πριν από σχεδόν μια δεκαετία ήταν σχεδόν ανύπαρκτη ως αγορά, σήμερα η αξία της έχει αυξηθεί στα 700 εκατ. δολάρια. Βάσει των ίδιων προβλέψεων, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας η αγορά θα έχει ξεπεράσει τα 3,1 δισ. δολάρια σε αξία.

Αξίζει να επισημανθεί μάλιστα πως η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εισέρχονται στη φάση της «εκβιομηχάνισης».

Κατά τα ίδια στοιχεία, υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη περί τα 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε ενέργεια, ενώ για ένα άλλο δισεκατομμύριο ανθρώπων η έννοια της κατανάλωσης ενέργειας εξαντλείται στην κηροζίνη ή ακόμη και στο άναμμα κεριών.

Ποσοστό 95% από αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων ζει στις χώρες της υπό-σαχάριας Αφρικής και στις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.

«Οι μεγάλες αγορές που συνδυάζουν ταυτόχρονα χαμηλό κόστος πρόσβασης στην ενέργεια είναι και αυτές στις οποίες τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούν πραγματικά να ξεχωρίσουν», δηλώνει ο Itamar Orlandi, αναλυτής που δραστηριοποιείται στην εν λόγω αγορά. «Η μεγάλη συνεισφορά στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς θα συνεχίσει να προέρχεται από τις μεγάλες οικονομίες, ενώ στοίχημα, θα αποτελέσει, την ίδια στιγμή και η ανάπτυξη άκρως εξειδικευμένων αγορών όπως η Νιγηρία», προσθέτει.

Να σημειωθεί εδώ πως υπάρχουν, σήμερα, περί τις 100 εταιρείες διεθνώς οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Οι εν λόγω εταιρείες έχουν ήδη εγκαταστήσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προϊόντα αξίας 20 εκατ. ευρώ, διευκολύνοντας 89 εκατομμύρια πολιτών διεθνώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider