ΕΕ: Θα ελέγχονται οι ενεργειακές διακρατικές συμφωνίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Θα ελέγχονται οι ενεργειακές διακρατικές συμφωνίες

Με το νέο πακέτο Ενεργειακής Ασφάλειας, η Κομισιόν ζητά να επιβλέπει προληπτικά τις Ενεργειακές Συμφωνίες που θα συνάπτουν κράτη - μέλη με τρίτες Χώρες. Η νέα αυτή στρατηγική ανακοινώθηκε από τον Επίτροπο Ενέργειας, κ. Cañete με αφορμή σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτή, Μαρίας Σπυράκη. Αυτό αφορά όλες τις ενεργειακές συμφωνίες που θα υπογράψει η Ελλάδα από τώρα και στο εξής, αλλά και όλες τις υπάρχουσες εφόσον ανανεωθούν, όπως αυτή με τη Ρωσία. Στο ίδιο νομοθετικό πακέτο, η Κομισιόν ενθαρρύνει τα Κράτη Μέλη να αυξήσουν την ενεργειακή διασυνδεσιμότητα με νέα έργα αγωγών και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Εφόσον οι νέες ρυθμίσεις υιοθετηθούν, τα κράτη - μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Κομισιόν τις Διακρατικές Συμφωνίες πριν τις υπογράψουν, και η Κομισιόν υποχρεούται να τους απαντήσει μέσα σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων.

Η πρόβλεψη αυτή έχει στόχο να μειωθούν οι παραβιάσεις του Κοινοτικού Δικαίου μέσω των Διακρατικών Συμφωνιών για την ενέργεια, που ως τώρα φτάνουν το 1/3 των συνολικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Μαρία Σπυράκη, ρώτησε τον αρμόδιο Επίτροπο για την Ενέργεια Miguel Arias Cañete εάν η πρόβλεψη αυτή θα ισχύσει και για τις υπάρχουσες Συμφωνίες που ενδεχομένως τα Κράτη - Μέλη θα θελήσουν να επεκτείνουν ή να ανανεώσουν.

Ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι οι νέοι κανόνες, δηλαδή η προληπτική επίβλεψη των Διακρατικών Ενεργειακών Συμφωνιών, θα ισχύσει και για τις υπάρχουσες συμφωνίες, εφόσον τα κράτη - μέλη θελήσουν να τις ανανεώσουν.

Σχετικά με τις διασυνδέσεις ο Επίτροπος Cañete ανέφερε ότι «αυτήν τη στιγμή η αγορά, οι κοινωφελείς υπηρεσίες δεν επενδύουν τίποτα. Ούτε σε νέους σταθμούς, ούτε στο δίκτυο, ούτε πουθενά. Άρα θα πρέπει να δώσουμε ώθηση». Τέλος, η Επίτροπος αναφέρθηκε στην καλύτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά του φυσικού αερίου σημειώνοντας ότι «η αγορά του φυσικού αερίου βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, λειτουργεί πολύ καλύτερα, έχουμε τη στρατηγική LNG, μπαίνει περισσότερος ανταγωνισμός στην αγορά, και πιστεύουμε ότι αυτό είναι θετικό. Όμως τα περισσότερα project γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα, από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έχουμε πολύ μικρή στήριξη, περίπου 5,8 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του CEF ( Connecting Europe Facility) και θα πρέπει αυτό το περιορισμένο ποσό να το χρησιμοποιήσουμε πολύ προσεκτικά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider