Το χιόνι, η νέα απειλή για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το χιόνι, η νέα απειλή για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα

Στη μάχη της αυτοοδήγησης έχουν μπει τα τελευταία χρόνια μερικές από τις μεγαλύτες αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες τεχνολογίας με στόχο να δημιουργήσουν το ξεκούραστο μοντέλο του μέλλοντος. Σίγουρα τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, τα αυτοκίνητα ρομπότ δηλαδή τα οποία θα μας μεταφέρουν ξεκουραστα στον προορισμό μας αποτελούν ελκυστική προοπτική οδήγησης. Όμως τι μπορεί να συμβεί αν «τυφλωθούν»;

Στο Τζοκμοκ, ένα μικρό χωριουδάκι στη Σουηδία, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν και τους 50 βαθμούς υπό το μηδέν, το αυτοοδηγούμενο σπορ μοντέλα της Volvo XC-90 βγήκαν νοκ-αουτ. Οι νιφάδες του χιονιού κάλυψαν τους αισθητήρες των ραντάρ που ανιχνεύουν το δρόμο κι αίφνης το όχημα έγινε «τυφλό».

«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη η οδήγηση υπό αυτές τις συνθήκες, ειδικά όταν η πάχνη του χιονιού προπορεύεται του αυτοκινήτου» δήλωσε ο Marcus Rothoff, διευθυντής του τμήματος αυτόνομης οδήγησης της Volvo. «Ένα κομμάτι του πάγου σίγουρα είναι διαχειρίσιμο, αλλά οι συνθήκες εντείνονται μπορεί το αυτοκίνητο να χάσει τη λειτουργικότητά του» συμπλήρωσε.

Οι μηχανικοί της Volvo βέβαια φαίνεται πως βρήκαν τη λύση. ΑΦότου δοκίμασαν να τοποθετήσουν τους αισθητήρες σε διάφορα σημεία στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου, κατέληξαν η λύση βρίσκεται στο παρμπρίζ. Όπως διευκρινίζουν, την επόμενη φορά που οι οδηγοί της Σουηδίας θα αφήνουν τα χέρια τους από το τιμόνι των XC90s, τα πρώτα αυτοοδηγούμενα μοντέλα της παγκόσμιας βιομηχανίας, το ραντάρ θα βρίσκεται πίσω από το παρμπρίζ, το οποίο χάρη στους υαλοκαθαριστήρες δεν πιάνει χιόνι και πάγο.

Πράγματι την ώρα που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μάχονται για να βγάλουν εγκαίρως τα νέα μοντέλα στο δρόμο συναντούν ένα εμπόδιο πολύ οικείο για τον άνθρωπο: τον χειμώνα. Έτσι απλά, το χιόνι μπορεί να καταστήσει και την πιο προηγμένη υπολογιστική μηχανή άχρηστη αφήνοντας τα οχήματα ακυβέρνητα στον αυτοκινητόδρομο.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι κυριότεροι παίκτες του παιχνιδιού της αυτοοδήγησης, συμπεριλαμβανομένης της Volvo, της Google και της Ford αυξάνουν τον τελευταίο καιρό τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την τύφλωση που μπορεί να προκαλέσει στους αισθητήρες το χιόνι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider