Υποχρεωτικό για όλα τα ακίνητα το Ενεργειακό Πιστοποιητικό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποχρεωτικό για όλα τα ακίνητα το Ενεργειακό Πιστοποιητικό

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης θα πρέπει να βγάζουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 όσοι θελήσουν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν κάποιο ακίνητο τους αφού είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση πιστοποιητικού και για ακίνητα κάτω των 50 τετραγωνικών μέτρων. Ωστόσο η υποχρέωση αυτή ισχύει μόνο για τις νέες πράξεις, χωρίς δηλαδή να αφορά τις ανανεώσεις μισθωτηρίων συμβάσεων.

Συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου του 2016:

  1. Γίνεται πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται.
  2. Υποχρεωτική γίνεται πλέον από 1.1.2016 και η επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης των κτιρίων τουλάχιστον κάθε πέντε έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως 20 kW, κάθε δύο χρόνια εκείνα από 20 έως και εκατό κιλοβάτ 100 kW), τουλάχιστον κάθε δύο 2 χρόνια, για συστήματα με λέβητες άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW) (ανά 4 έτη αν χρησιμοποιούν αέριο ως καύσιμο).
  3. Η μη τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου.

Όσον αφορά το κόστος έκδοσης Πιστοποιητικού, αυτό διαμορφώνεται ελεύθερα και οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ του ιδιοκτήτη και του Ενεργειακού Επιθεωρητή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider