Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους

Το κόστος καυσίμου είναι το τελευταίο που απασχολεί τους οδηγούς που κινούνται με φυσικό αέριο (CNG) καθώς θεωρείται το οικονομικότερο εναλλακτικό καύσιμο. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG. Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό όφελος από τη χρήση του λεγόμενου «πράσινου καυσίμου».

Τα οχήματα που κινούνται με φυσικό αέριο παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με αυτά που κινούνται με πετρέλαιο. Παράλληλα, επιτυγχάνεται 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου.

Οι επιχειρήσεις επιλέγουν οχήματα φυσικού αερίου

Εκτός από τους ιδιώτες οδηγούς, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους (μεταφορές, τουρισμός, εστίαση, υπηρεσίες κλπ) μπορούν να χρησιμοποιήσουν επαγγελματικά οχήματα φυσικού αερίου και να έχουν σε κάθε περίπτωση κέρδος. Είτε οι ανάγκες τους καλύπτονται από ένα όχημα είτε από έναν ολόκληρο εμπορικό στόλο, τα οχήματα διπλού καυσίμου (βενζίνη/φυσικό αέριο ή πετρέλαιο/φυσικό αέριο) προσφέρουν αυτονομία και εξοικονόμηση κόστους.

Κίνητρα για την αεριοκίνηση

Κίνητρα για τη χρήση του φυσκού αερίου στις μεταφορές υιοθετούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την επίτευξη του στόχου 20/20/20 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση σε μια νέα εποχή απεξάρτησης από τις συμβατικές μορφές ενέργειας:

-Μπλε διάδρομοι: Αυξάνονται τα σημεία ανεφοδιασμού στους λεγόμενους «μπλε διαδρόμους» σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος θεσμός να συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του και να «ανοίγει» το δρόμο παγκοσμίως στο πράσινο καύσιμο.

-Ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας: Τα οχήματα φυσικού αερίου επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας (δακτύλιος κλπ)

-Φοροαπαλλαγές: Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία την απαλλαγή των αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο από την καταβολή τέλους αδείας.

-Επιδοτήσεις: Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες επιδοτούν την αγορά επαγγελματικών οχημάτων φυσικού αερίου

-Μειωμένες τιμές: Το φυσικό αέριο διατηρεί τη μειωμένη τιμή-εώς και 60%- σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καύσιμα χάρη στις συμφωνίες χαμηλής τιμής προμήθειας και την μετακύληση των εκπτώσεων στους καταναλωτές

Οχήματα φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά

Οι προτάσεις για ΙΧ φυσικού αερίου μπορούν να ικανοποιήσουν τους νέους οδηγούς που κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα και «ανεβάζουν» γρήγορα υψηλές ταχύτητες και που αναζητούν οικονομικά αυτοκίνητα χαμηλών ρύπων με υψηλές ωστόσο επιδόσεις. Τα μοντέλα φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά είναι πολλά καθιστώντας δύσκολη την επιλογή, ωστόσο παρουσιάζουν μία δέσμη κοινών χαρακτηριστικών: τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν ΙΧ και επαγγελματικά CNG μοντέλα από όλες τις γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως είναι η Fiat (Fiat 500L Natural Power, Fiat Qubo 1.4 70 PS , Fiat Punto 1.4 70 PS, Fiat Panda, Fiat Doblo 1.4 T-Jet 120 PS) , η Audi (Audi A3 Sportback g-tron), η Mercedes Benz (B Class 200, E 200 NTG, Benz Sprinter NGT), η Lancia (LanciaYpsilon 0.9 TwinAir), η Piaggio,η Iveco (Iveco Daily), η Volskwagen (VW Golf 1.4 TGi, Passat 1.4 TSI 150 PS EcoFuel, Eco Up, Caddy Vann Ecofuel), η Seat (Seat Leon 1.4 TGI 110 PS, Mii Ecofuel), η Skoda (Octavia G-TEC, Citigo), η Opel (Opel ZafiraTourer 1.6 CNG Turbo, Opel Combo 1.4 T-Jet 120 PS) και η Honda (Civic Natural Gas) κλπ.

Οι Έλληνες οδηγοί μπορούν να παραγγείλουν τη CNG έκδοση του μοντέλου που επιθυμούν ενώ νέα μοντέλα είναι συνεχώς διαθέσιμα στο εξωτερικό όπως τα Renault Kangoo, Toyota Camry CNG, Peugeot 405 (SD)CNG, Peugeot 207 (3D/5D/SW/CC) VTi CNG (CH), Peugeot 308 (3D/5D/SW) VTiCNG (CH), Peugeot 405 (4D)CNG.

Επεκτείνεται το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο είναι το μοναδικό εναλλακτικό καύσιμο το οποίο μπορεί άμεσα να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα ορυκτά καύσιμα καθώς χρησιμοποιείται στους ίδιους κινητήρες οχημάτων. H χρήση του φυσικού αέριου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς πάνω από 20.000.000 οχήματα CNG κινούνται σε όλο τον κόσμο, ενώ τα πρατήρια φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει τα 25.300 σε διεθνές επίπεδο.

Στην Ελλάδα επεκτείνεται το δίκτυο ανεφοδιασμού σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Τα πρατήρια Fisikon (εμπορική ονομασία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης) βρίσκονται σε κομβικά σημεία στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264), στην Νέα Φιλαδέλφεια (8ο χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης - ρεύμα προς Λαμία), στην Ανθούσα (1ο χλμ Λεωφόρου Ανθούσας) και στα Άνω Λιόσια (Καραϊσκάκη και Νικηταρά). Ακόμη, στη Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65), στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202) και τη Λαμία (6ο χλμ Π.Ε.Ο. Λαμίας-Στυλίδας).

Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους
Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους
Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους
Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους
Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους
Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους
Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους
Οδηγήστε με φυσικό αέριο και ξεχάστε κόστος και ρύπους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider