Βουτιά στο κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου φέρνουν τα αυτοοδηγούμενα οχήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουτιά στο κόστος ασφάλισης αυτοκινήτου φέρνουν τα αυτοοδηγούμενα οχήματα

Η ραγδαία μείωση του κόστους ασφάλισης αυτοκινήτου είναι η βασική επίπτωση της αύξησης των αυτοοδηγούμενων οχημάτων.

«Είναι μια εμπειρία τουλάχιστον μοναδική», δηλώνουν όσοι είδαν από κοντά τα νέα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό της Google. Και δεν είναι υπερβολή, όπως τονίζουν, να ειπωθεί πως η ιδέα των αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα καλύτερα σενάρια των ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Όπως προκύπτει από πιο πρόσφατες προβλέψεις της εταιρείας Fehr & Peers, ένα στα δύο αυτοκίνητα στις ΗΠΑ θα είναι αυτόνομα το διάστημα μεταξύ 2040 και 2050, καθώς οι ισχυρότερες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη «βάζουν μπροστά» τα μεγάλα τεχνολογικά σχέδια, ώστε τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό να κατακλύσουν σύντομα τις αγορές.

Για τη βιομηχανία της ασφάλισης, όμως, η εικόνα θα είναι τελείως διαφορετική. «Τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών», σχολιάζει ο John Cusano, γενικός διευθυντής της ασφαλιστικής Accenture.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Autonomous Research, μιας εταιρείας ερευνών που ειδικεύεται στις επενδύσεις, η βασικότερη αιτία πρόκλησης των οδικών ατυχημάτων είναι το ανθρώπινο λάθος, ήτοι το λάθος του οδηγού. Το ανθρώπινο λάθος προκαλεί σχεδόν το… 90% των ατυχημάτων που σημειώνονται στους δρόμους διεθνώς. Όσο, λοιπόν, αυξάνονται τα αυτοοδηγούμενα οχήματα, τα οχήματα χωρίς οδηγό, μειώνεται αυτόματα ο κίνδυνος του ανθρώπινου λάθους. Επομένως, περιορίζεται ραγδαία και η ανάγκη για ασφάλιση.

Οι αναλυτές στην Autonomous επιχείρησαν να αποτιμήσουν επακριβώς τον αντίκτυπο – και δη το κόστος – της νέας τάξης πραγμάτων που δημιουργούν τα αυτοοδηγούμενα οχήματα στον κλάδο της ασφάλισης αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των ερευνών τους, εκτιμάται πως το ποσοστό των νέων αιτήσεων για ασφαλιστήρια αυτοκινήτου θα υποχωρήσουν στο… 2,4% ως το 2060, έναντι 9% που κινούνται περίπου σήμερα.

Σε μερικές, μάλιστα, χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, εκεί που η εφαρμογή της τεχνολογίας των αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων αναμένεται να είναι πιο γρήγορη έναντι άλλων – αναπτυσσόμενων κυρίως – χωρών, οι αλλαγές εκτιμάται ότι θα είναι ραγδαίες.

Ενδεικτικά είναι τα επιμέρους στοιχεία της έρευνας της Autonomous, σύμφωνα με τα οποία τα ασφαλιστήρια αυτοκινήτου – μόνο στη Μεγάλη Βρετανία – αναμένεται να μειωθούν έως και 63% ως το 2060, προκαλώντας βουτιά έως και 81% στην κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η μείωση των ασφαλιστηρίων αυτοκινήτου αναμένεται να αρχίσει πολύ… πριν το 2060 και αυτό γιατί, παρά το γεγονός πως τα πλήρως αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα βρίσκονται ακόμη σε δοκιμαστικό στάδιο, επεκτείνεται ταχύτατα η γκάμα των συσκευών που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των προς οδήγηση αυτοκινήτων. Ενδεικτικό παράδειγμα της τελευταίας δεκαετίας οι αερόσακοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider