Μειώνεται σημαντικά το κόστος για την «καθαρή» ενέργεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειώνεται σημαντικά το κόστος για την «καθαρή» ενέργεια

To κόστος για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) βαίνει μειούμενο και θα εξακολουθήσει να πέφτει μέσα στην επόμενη δεκαετία δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας που βασίζεται στην καθαρή ενέργεια.

Το μέσο κόστος για ηλεκτρισμό από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα προβλέπεται ότι θα πέσει τουλάχιστον κατά 59% μέχρι το 2025 σύμφωνα με σχετική έκθεση που εξέδωσε την Τετάρτη το ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας . Πέρυσι, η τεχνολογία αυτή οδήγησε στην παραγωγή ενέργειας η οποία ήταν ήδη κατά 58% φθηνότερη σε σύγκριση με το 2010, αναφέρει βιομηχανία με έδρα στο Αμπού Ντάμπι.

«Διαχρονικά, το κόστος αποτελούσε ένα από τα βασικότερα εμπόδια προκειμένου να γίνει μια στροφή από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ, αλλά αυτό πλέον έχει αλλάξει», επισημαίνει η Irena, Γενική Διευθύντρια της Adnan Amin. «Η επιπλέον μείωση του κόστους θα ενισχύσει αυτή την τάση και θα δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις να στραφούν στις ΑΠΕ».

Η Irena υποστηρίζει ότι η ενέργεια που παράγεται από ηλιακές θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα είναι κατά 40% φθηνότερη στα μέσα της επόμενης δεκαετίας. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα παρουσιάσει επίσης μείωση στο κόστος παραγωγής κατά 35% και η χερσαία αιολική ενέργεια κατά 26%. Το κόστος κατασκευής υποδομών για τις ΑΠΕ αναμένεται επίσης να πέσει. Στα φωτοβολταϊκά η πτώση αναμένεται να είναι 57% μέχρι το 2025.

Αυτή η μείωση στις τιμές αναμένεται να επέλθει από τις τεχνολογικές εξελίξεις και την επίτευξη οικονομικών κλίμακας καθώς οι επιχειρήσεις θα διευρύνουν τη δραστηριότητά τους.

«Έχουμε ήδη εμπειρία από τη «χρυσή εποχή» της μείωσης του κόστους εξοπλισμού για τα φωτοβολταϊκά και τα χερσαία αιολικά πάρκα», υπογράμμισε ο Michael Taylor, επικεφαλής τη έρευνας και συνεργάτης της Irena. «Τώρα, έχουμε άλλη μια ευκαιρία μπροστά μας, εκείνη της μείωσης των άλλων δαπανών εκτός του εξοπλισμού», συμπληρώνει.

Επιχειρήσεις και κατασκευαστές από τον κλάδο της ενέργειας στην Κίνα όπως είναι η Sungrow και η Huawei προσφέρουν προϊόντα τα οποία είναι αρκετά κάτω από τους παγκόσμιους μέσους όρους, αναφέρει η Irena. «Καθώς αυτές οι επιχειρήσεις θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στις νέες αγορές και θα αυξάνουν τη διείσδυσή τους σε εγκαταστάσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ιαπωνία, θα χαμηλώσουν και άλλο τον πήχη στις τιμές και θα ασκήσουν σημαντική πίεση στους τοπικούς ανταγωνιστές», συμπληρώνει.

Μείωση και στο κόστος δανεισμού

Η κυβερνητική πολιτική μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση τoυ κόστους δανεισμού για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. «Τα φωτοβολταϊκά δεν έχουν ανάγκη πλέον από χρηματοδότηση, αλλά μπορούν να ενισχυθούν από το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα υποστηρίζει τις μακροχρόνιες συμβάσεις αγοράς ενέργειας, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κεφαλαίου και να καταστήσει εφικτή την ανάπτυξη υποδομών σε κόστη κάτω εκείνων που ισχύουν για άλλες μορφές ενέργειας», σημειώνει η Janny Chase, από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider