Η Ευρώπη εγκαταλείπει την καθαρή ενέργεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ευρώπη εγκαταλείπει την καθαρή ενέργεια

H Ευρώπη χάνει τον τίτλο της ως παγκόσμιος ηγέτης στη καθαρή ενέργεια με τις επενδύσεις στην περιοχή να σημειώνουν «βουτιά» 21% τον προηγούμενο χρόνο, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν σημαντικά.

Οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παγκοσμίως έφτασαν πέρσι το ποσό ρεκόρ των 328,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον οργανισμό REN 21 που υποστηρίζεται από κυβερνήσεις και οργανώσεις όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Στην Ευρώπη οι επενδύσεις μειώθηκαν στα 48,8 δισ. Δολάρια από 62 δισ. δολάρια το 2014.

Η Ασία, εκτός της Κίνας που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής καθαρής ενέργειας του κόσμου, ξεπέρασε για πρώτη φορά την Ευρώπη στις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού που βασίζεται σε στοιχεία του Bloomberg New Energy Finance. Η Μέση Ανατολή και Αφρική σημείωσαν αύξηση ρεκόρ της τάξης του 58% στις επενδύσεις σε ΑΠΕ το 2015 φτάνοντας τα 12,5 δισ. δολάρια. Γεγονός το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο πρόγραμμα ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμης Ενέργειας της Νοτίου Αφρικής.

Η αλλαγή της τάσης και η μεταφορά του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες οικονομίας αποδίδεται στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της δεύτερης ομάδας χωρών και στις μειωμένες χρηματοδοτικές ενισχύσεις στην Ευρώπη. Μόνο στη Γερμανία οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 46% μέσα σε ένα χρόνο, λόγω των αλλαγών στην κυβερνητική πολιτική και της μείωσης των εγγυημένων τιμών αγοράς της καθαρής ενέργειας.

«Αυτό που είναι πραγματικά αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα θεαματικά αποτελέσματα έρχονται σε μια εποχή που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε ότι αφορά τις κρατικές επιδοτήσεις», σχολιάσε η Christine Lins εκτελεστική γραμματέας του REN 21.

Οι επενδύσεις ανά κλάδο

Η ηλιακή ενέργεια δέχτηκε για άλλη μια χρονιά τις περισσότερες επενδύσεις συγκεντρώνοντας το ποσό των 150 δισ. δολαρίων. Περισσότερο από όλες τις άλλες μορφές ΑΠΕ πλην των υδροηλεκτρικών.

Από τις επτά μορφές καθαρής ενέργειας που παρακολουθεί η έρευνα μόνο οι επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια σημείωσαν αύξηση. Στη πρώτη περίπτωση οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4% και στη δεύτερη κατά 12%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider