Η Ελλάδα, ενεργειακός κόμβος των Βαλκανίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ελλάδα, ενεργειακός κόμβος των Βαλκανίων

Ο αγωγός IGB και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, και της Βουλάγρας ομολόγου του, Temenuzhka Petkova. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της αυριανής τελετής εγκαινίων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP.

Οι δύο υπουργοί, πλαισιωμένοι από συνεργάτες τους, συνομίλησαν για τις προοπτικές που διαμορφώνονται στον ενεργειακό τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κοινή ήταν η πεποίθηση, ότι σε συνδυασμό με τον TAP, ο αγωγός φυσικού αερίου IGB που προορίζεται να συνδέσει την Ελλάδα με την Βουλγαρία και η παράλληλη ανάπτυξη του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, μπορούν να ωφελήσουν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους σε συνάντηση εταιριών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ή διερευνούν την συμμετοχή τους στο έργο κατασκευής και λειτουργία του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι εταιρίες ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz και Bulgarian Energy Holding (BEH).

Μετά τις συναντήσεις, ο Υπουργός ΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, έκανε την εξής δήλωση: «Τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν με μία ευτυχή συγκυρία για τη χώρα μας, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σηματοδοτούν την είσοδο της Ελλάδας σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία. Ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Οι άμεσες επιδράσεις αυτού του έργου στην Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γνωστές, περίπου 8.000 νέες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του. Ταυτόχρονα, σήμερα, με την Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για άλλα δύο εξίσου σημαντικά έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά, καθιστούν την χώρα μας έναν ενεργειακό «παίχτη» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η σημερινή κυβέρνηση κατορθώνει να ασκεί μία πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, η οποία ανοίγει νέους δρόμους, χτίζει γέφυρες και ουσιαστικά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή ώθηση της χώρας μας. Θεωρώ ότι ιδιαίτερα η Βόρειος Ελλάδα θα αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις από αυτά τα έργα, το οποία σήμερα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνουν.

O IGB βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των market test που αξιολογούν την βιωσιμότητά του. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την τελική φάση αυτών των τεστ όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών, οι οποίες θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου. Η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider