«Brexit» για τα οχήματα χωρίς οδηγό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Brexit» για τα οχήματα χωρίς οδηγό

Μη ασφαλή χαρακτηρίζει τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα η πλειοψηφία των Βρετανών οδηγών, γεγονός που αυξάνει τις προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν – τώρα αλλά και στο μέλλον – οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του πλανήτη.

Το έλλειμμα εμπιστοσύνης για τα αυτοοδηγούμενα οχήματα στην κοινή γνώμη είναι μεγάλο και για τον λόγο αυτό οι ισχυροί «παίκτες» του κλάδου έχουν ήδη αρχίσει να αναζητούν πιθανούς τρόπους κάλυψής του.

Η παγκόσμια βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να επενδύει πολλά στην αυτοοδηγούμενη τεχνολογία, με στόχο την ανάπτυξη πλήρως αυτόνομων οχημάτων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, όμως τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας – την οποία διενήργησε το What Car? – απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα φιλόδοξα σχέδια των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ένας, περισσότεροι από τους μισούς που ερωτήθηκαν δηλώνουν πως θα αισθάνονταν «μη ασφαλείς» ή «υπερβολικά μη ασφαλείς» αν αποφάσιζαν να κινηθούν με ένα αυτοοδηγούμενο όχημα.

Και επειδή πάντα οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, το 45% σε δείγμα 4.000 συμμετεχόντων στην εν λόγω έρευνα δηλώνει πως «η ιδέα ενός πλήρως αυτόνομου οχήματος, ενός αυτοκινήτου που δεν χρειάζεται κανενός… τη συμβολή κατά τη διαδικασία της οδήγησης, δεν είναι καθόλου ελκυστική».

Η μεγαλύτερη ανησυχία στους κύκλους των οδηγών είναι η εξής: Ένα αυτοοδηγούμενο όχημα δεν διαθέτει ικανότητα αποφυγής ενός ατυχήματος. «Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας επιφύλαξη», σχολιάζουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα οδηγοί.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, ο George Osborne, δεσμεύθηκε πως θα φέρει στο κοινοβούλιο νομοθετική ρύθμιση με την οποία τα αυτοοδηγούμενα οχήματα θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στους βρετανικούς δρόμους ως τα τέλη της δεκαετίας.

Σε εντελώς, ωστόσο, διαφορετικό μήκος κύματος από τις θέσεις της κοινής γνώμης κινούνται οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες υπερασπιζόμενες την «τελευταία λέξη» της τεχνολογίας, διαμηνύουν πως τα αυτοοδηγούμενα οχήματα θεωρούνται η επιτομή της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, διεθνώς 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ενώ σε ποσοστό άνω του 90% το ατύχημα προκαλείται από ανθρώπινο λάθος.

Στον αντίποδα – όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι των αυτοοδηγούμενων οχημάτων – καμία μηχανή δεν έχει χάσει τη συγκέντρωσή της γιατί απλά χτύπησε εν ώρα οδήγησης το κινητό, αλλά ούτε και έχει… αποκοιμηθεί ποτέ πάνω στο τιμόνι!

Βασιζόμενες στα ανωτέρω ευρήματα μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν… ήδη πιάσει δουλειά. Ήδη η Nissan και η Renault έχουν ανακοινώσει πως τουλάχιστον 10 πλήρως αυτόνομα οχήματα θα βρίσκονται στους δρόμους ως το 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider