Υδρογονάνθρακες: Προβληματισμένη η αγορά για τις έρευνες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υδρογονάνθρακες: Προβληματισμένη η αγορά για τις έρευνες

Προβληματισμένες είναι οι επιχειρήσεις από τον κλάδο του πετρελαίου καθώς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις εξακολουθούν να φράσσουν το δρόμο για επενδύσεις. Όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, «ακόμη και αν αυτή τη στιγμή τα πράγματα πάνε λίγο πιο γρήγορα, εξακολουθούν να υπάρχουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Εμείς όμως ως επιχειρήσεις βγάζουμε αυτή την περίοδο τα budget. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε υποθετικά σενάρια για τις παραχωρήσεις και τις έρευνες. Η αγορά έχει ένα momentum, αν χαθεί αυτό, δημιουργούνται καθυστερήσεις ετών. Χάνονται επενδύσεις, έσοδα, πιθανοί επενδυτές, διεθνείς συνεργασίες….».

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελούν τα «οικόπεδα 2», «1» και «10» στο Ιόνιο Πέλαγος για τα οποία ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων είχε προκηρυχθεί στις 13 Νοεμβρίου του 2014 και ο διαγωνισμός έληξε τον Ιούλιο του 2015. Τον Οκτώβριο του 2016, ανακοινώθηκε για το «οικόπεδο 2» ότι «επιλέγων αιτών» είναι η κοινοπραξία των TOTAL - ΕΛΠΕ – Edison και οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε την έγκριση μόλις πριν από λίγες ημέρες (και μετά από έξι μήνες) και αναμένεται να κατατεθεί η σχετική σύμβαση στη Βουλή ώστε το θέμα να κλείσει μέχρι το τέλος του 2017.

Αν στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο εσωτερικό προστεθούν και εκείνες της ΕΕ, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την περίπτωση των περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης για ις οποίες έχει εκφράσει ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-TOTAL-ExxonMobil, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα. Αν και η πρόσκληση υποβολής προσφορών αναμενόταν να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές Σεπτεμβρίου (αφού μεταφραστεί σε 24 γλώσσες), αυτή αναμένεται ενώ από την ημερομηνία δημοσίευσης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση εντός 90 ημερών.

Οι προσφορές προβλέπεται να αξιολογηθούν εντός 60 ημερών και η σύμβαση μίσθωσης θα συναφθεί, σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, εντός 60 ημερών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάτι που σημαίνει ότι θα φθάσουμε μέχρι την άνοιξη του 2018.

Βερροιόπουλος: Εκσυγχρονισμός θεσμικού πλαισίου για υδρογονάνθρακες

Στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τους υδρογονάνθρακες αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πόρων μιλώντας στο συνέδριο Balkans Petroleum το οποίο πραγματοποιείται στις 3 και 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Μιλώντας για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σημείωσε ότι αυτή είναι σημαντική παρά την πολιτική που υιοθετείται πλέον στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή για χρήση πιο καθαρών μορφών ενέργειας και εφαρμογή μεθόδων εξοικονόμησης. Όπως σημείωσε πρόκειται για μια διαδικασία μετάβασης και «κάθε χώρα που σέβεται τους κατοίκους της πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού».

Η ελληνική πολιτική είναι μέρος τους παγκόσμιου ενεργειακού σχεδιασμού (ασφάλεια εφοδιασμού, καλές τιμές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, υπηρεσίες και προϊόντα, προστασία ευάλωτων ομάδων καταναλωτών, καλές περιβαλλοντικές πρακτικές κλπ), ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «δουλεύουμε σκληρά χωρίς πρόθεση πολιτικής εκμετάλλευσης, για να δημιουργηθούν υποδομές και να υπάρχει διαφάνεια. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία είναι ξεκάθαρο ότι το νομικό πλαίσιο θέλει εκσυγχρονισμό για να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να είναι ο κλάδος ανταγωνιστικός».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider