ΕΕ: Προωθούνται οι επενδύσεις για την ενεργειακή απόδοση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Προωθούνται οι επενδύσεις για την ενεργειακή απόδοση

Νέες δεσμεύσεις για την ενεργειακή απόδοση και την προώθηση της ενεργειακής ένωσης έλαβαν οι υπουργοί ενέργειας εννέα κρατών μελών της ΕΕ και 8 συμβαλλόμενων μερών της Ενεργειακής Κοινότητας συναντήθηκαν την Πέμπτη στο Βουκουρέστι και συμφώνησαν να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης.

Οι υπουργοί υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης (ΜΣ), το οποίο είναι συμπληρωματικό της υπάρχουσας πρωτοβουλίας της Επιτροπής για τη συνδεσιμότητα της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CESEC) που δρομολογήθηκε το 2015 άρχισε να αποδίδει καρπούς με ενίσχυση της αλληλεγγύης και ασφαλέστερο και οικονομικά πιο προσιτό εφοδιασμό των πολιτών και των επιχειρήσεων της περιοχής με φυσικό αέριο.

Το ΜΣ προβλέπει κοινή προσέγγιση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Περιέχει επίσης κατάλογο έργων προτεραιότητας για τη δημιουργία διασυνδεδεμένης περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση σε μια περιοχή με τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης στα πεδία αυτά. Συμφωνήθηκαν επίσης εθνικοί οδικοί χάρτες για τη βελτίωση των ρυθμίσεων εμπορικών συναλλαγών στην περιοχή.

Σκοπός της πρωτοβουλίας CESEC να εξασφαλισθεί ότι όλες οι χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) έχουν πρόσβαση σε πολυποίκιλο μείγμα ενεργειακών πηγών και ότι είναι επαρκώς διασυνδεδεμένες με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η τέταρτη συνεδρίαση της ομάδας υψηλού επιπέδου CESEC σε επίπεδο υπουργών που πραγματοποιείται την Πέμπτη στο Βουκουρέστι συνιστά ορόσημο για ολόκληρη την περιοχή, διότι προσδίδει νέες διαστάσεις στην αλληλεγγύη που είναι απαραίτητη για τις ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το τμήμα της Ευρώπης.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργειακή Ένωση κ. Μάρος Σέφτσοβιτς δήλωσε: «Η συνεργασία υπό την αιγίδα της CESEC αποδείχθηκε επιτυχημένο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η λύση είναι η αλληλεγγύη. Με δεδομένα τα γρήγορα επιτεύγματα στον τομέα του φυσικού αερίου, επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στην περιοχή στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης. Η συνεργασία μας θα καλύπτει επομένως όλες τις διαστάσεις αυτού του έργου ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που είναι η Ενεργειακή Ένωση. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε όλους όσοι συντέλεσαν στην επίτευξη της συνεργασίας αυτής. Πρόκειται για θετικό και ισχυρό μήνυμα προς τους πολίτες της περιοχής, με οφέλη που υπερβαίνουν τα ενεργειακά συστήματα.»

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη δράση για το κλίμα και την ενέργεια, κ. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε: «Χάρη στην πολιτική δέσμευση σε υψηλό επίπεδο που διαπιστώσαμε σήμερα και στην ευφυή κινητοποίηση ενωσιακών κονδυλίων, θα συνεχίσουμε την ολοκλήρωση των ενεργειακών υποδομών που χρειάζεται η περιοχή. Επεκτείνοντας το πεδίο της CESEC πέραν του φυσικού αερίου, θα διασφαλίσουμε αποτελεσματική πρόσβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας, θα προωθήσουμε τον ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές, ενώ ταυτόχρονα θα απαλλάξουμε τις οικονομίες της περιοχής από τις ανθρακούχες εκπομπές.».

Πέραν αυτού, μονογραφήθηκε η συμφωνία επιχορήγησης με χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Krk στην Κροατία. Όσον αφορά τις προοπτικές, οι Υπουργοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για ταχεία ολοκλήρωση των έργων προτεραιότητας CESEC στον τομέα του φυσικού αερίου που απομένουν και ενέκριναν επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης για την αγορά φυσικού αερίου και ρυθμιστικές πτυχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2016.

Τέλος, στη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσταση δύο νέων ομάδων εργασίας από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου: μίας για την υλοποίηση της αντίστροφης ροής στο διαβαλκανικό σύστημα αγωγών και της άλλης για τον αποκαλούμενο «κάθετο διάδρομο» μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας· το έργο αμφότερων των ομάδων εργασίας θα διευκολυνθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider