Ωριμάζει το έδαφος για θέρμανση με φυσικό αέριο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ωριμάζει το έδαφος για θέρμανση με φυσικό αέριο

Ωριμάζει το έδαφος για θέρμανση με φυσικό αέριο λαμβάνοντας ενίσχυση από χρηματοδοτικά κίνητρα όπως είναι η επιδότηση της αντικατάστασης λεβήτων πετρελαίου με φυσικό αέριο, ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί εντός της φετινής «περιόδου θέρμανσης». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ και αφορά μόνο το νομό Αττικής και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η διείσδυση του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά.

Όπως εκτίμησε ο κ. Αναστάσιος Τόσιος, διευθυντής διανομής της ΕΔΑ Αττικής μιλώντας στο Athens Energy Gas Forum του ΤΕΕ, αυτή τη στιγμή οριστικοποιούνται οι όροι επιδότησης σε χαμηλά εισοδήματα και εκτιμάται το ενδιαφέρον. Ο κ. Τόσιος σημείωσε ότι μέσω του προγράμματος αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση και επεσήμανε ότι με τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες όλοι θα υποχρεωθούν να βάλουν λέβητες συμπύκνωσης. «Η αγορά ωριμάζει, αλλά θέλουμε μια πενταετία για να φθάσουμε στα επίπεδα της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι στο θέμα αυτό έχουν γίνει πάνω από 11.000 συμβόλαια και ο αριθμός τους τείνει να προσεγγίσει τα 13.500.

Πάντως στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κατά 60% των νέων συνδέσεων το πρώτο εξάμηνο του 2017 και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί αφού μέχρι 31/12/2017 θα συνεχίσει να ισχύει η προσφορά για «έκπτωση 100% στα τέλη σύνδεσης» για όλους τους νέους καταναλωτές που θα υπογράψουν Σύμβαση Σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου και για όλες τις χρήσεις.

Η βασική αιτία ήταν το ρεκόρ των χαμηλών θερμοκρασιών -το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από τον 2012- με αποτέλεσμα οι ανάγκες για θέρμανση να αυξηθούν κατά 23% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα επιδότησης

Η δράση αφορά την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες, προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε αστικές περιοχές. Μέσω της προτεινόμενης δράσης θα ενισχυθούν κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές της Αττικής με χαμηλή τιμή ζώνης και στις οποίες η διείσδυση φυσικού αερίου είναι χαμηλή. Η δράση αφορά στην ενίσχυση ιδιοκτητών με χαμηλά εισοδήματα, που δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν πλήρως με ίδια κεφάλαια την αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης πετρελαίου με σύστημα φυσικού αερίου. Προκειμένου να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της δράσης θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια που θα αφορούν στην εισοδηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη, στην τιμή ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο, καθώς και στο ποσοστό διείσδυσης στο υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου στις περιοχές της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό θα επιχορηγηθούν οι δαπάνες που αφορούν στην προμήθεια και εγκατάσταση καυστήρα, λέβητα, σωληνογραμμή φυσικού αερίου, σύστημα απαγωγής καυσαερίων, υλικά / εξαρτήματα / αυτοματισμοί εγκατάστασης και σύνδεσης, στις εργασίες εσωτερικής εγκατάστασης, τη μελέτη και την επίβλεψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider