«Σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τη ΔΕΗ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τη ΔΕΗ

Από οικονομική «ασφυξία» κινδυνεύει η ΔΕΗ υπό το βάρος των ανείσπρακτων οφειλών, της μείωσης του μεριδίου της στην αγορά της λιανικής και της χρέωσης για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η επιχείρηση για το α’ εξάμηνο του έτους, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν πτώση 75%, παρά τα κέρδη ύψους 172,2 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ και τις δράσεις που ανέλαβε η εταιρεία για την αντιμετώπιση των συστηματικών κακοπληρωτών.

Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 14,4 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 57 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2016 και ζημιών στο πρώτο τρίμηνο του 2017 ενώ πληγή για τη ΔΕΗ παραμένουν και οι ρευματοκλοπές, οι οποίες σύμφωνα με τη ΡΑΕ της στοιχίζουν ετησίως 250 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ έχει πέσει κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ (από τα 2 δις. ευρώ) και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την Κομισιόν για το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων που θα διατεθεί προς πώληση, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ δημιουργούν ανησυχία για το κατά πόσο ομαλό μπορεί να είναι το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, απέδωσε την πτώση της κερδοφορίας σε εξωγενείς παράγοντες, όπως η χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ και οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας. «Χωρίς αυτούς τους παράγοντες το EBITDA του β΄ τριμήνου θα διαμορφωνόταν σε € 188 εκατ. και το αντίστοιχο περιθώριο σε 17,4%. Τονίζεται ακόμη ότι η επιβάρυνση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ έχει αρνητική επίδραση στο άνοιγμα της αγοράς», σημείωσε σχετικά.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εξακολουθεί να εκφράζει αμφιβολίες για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ με τις οποίες επιχειρείται το άνοιγμα της αγοράς. «Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της λιανικής αγοράς διαπιστώνεται, παρά τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, στασιμότητα το τελευταίο 3μηνο. Παρατηρείται μάλιστα αξιοσημείωτη εμφάνιση του φαινομένου των επισφαλειών και στους άλλους προμηθευτές παρά το γεγονός ότι είχαν την ευχέρεια επιλογής της πελατείας τους. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την πολυπλοκότητα της διαχείρισης του προϊόντος της ΗΕ, η οποία απαιτεί επενδύσεις, στρατηγική και ανάληψη κινδύνου και βέβαια κάθε άλλο παρά για επιχειρηματική δραστηριότητα εύκολου κέρδους και βασισμένου σε παρεμβάσεις που στρεβλώνουν την αγορά προσφέρεται. Για το σωστό άνοιγμα της αγοράς η ΔΕΗ έχει ήδη καταρτίσει χαρτοφυλάκιο πελατών προς διάθεση και αναμένει τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία», αναφέρει.

Συνεχίζεται το παζάρι μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων

Σε εξέλιξη είναι οι επαφές με την Κομισιόν και ειδικότερα στελέχη της DG Energy και της DG Competition σχετικά με το πακέτο των λιγνιτικών μονάδων που θα διατεθούν προς πώληση. Οι Βρυξέλλες έχουν εκφράσει ενστάσεις ως προς την ελκυστικότητα του προτεινόμενου πακέτου και αναμένεται να γίνουν τροποποιήσεις στην τελική πρόταση. Σε κάθε περίπτωση εν όψει του market test το Νοέμβριο η τελική πρόταση δεν μπορεί να καθυστερήσει πάνω από ενάμιση μήνα.

Υπό συζήτηση είναι και άλλα ανοιχτά θέματα της αγοράς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η πορεία μετασχηματισμού και η δημιουργία των νέων αγορών στο πλαίσιο του target model, η πορεία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και η πρόταση του ΛΑΓΗΕ για τη δημοπράτηση των τελευταίων φετινών ποσοτήτων ΝΟΜΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider