ΕΕ: Στο 40% ο στόχος για την ενεργειακή απόδοση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Στο 40% ο στόχος για την ενεργειακή απόδοση

Το Ευρωκοινοβούλιο πρότεινε την αύξηση του στόχου από το 30% στο 40% με άξονα το 2030 και τον τελικό λόγο για αυτό θα έχουν τα μέλη της επιτροπής Ενέργειας που συνεδριάζει στις 28 Νοεμβρίου για το ίδιο θέμα.

Ο Roland Joebstl, υπεύθυνος της πολιτικής για το Κλίμα αναλύοντας τις προθέσεις της ΕΕ ανέφερε σχετικά:

«Η επιβεβαίωση του στόχου για το 40% για την ενεργειακή απόδοση αποτελεί μια αφετηρία για να τεθούν υψηλότεροι στόχοι γιο όλο το πακέτο για την καθαρή Ενέργεια.

Καθώς απομένουν μόνο 59 ημέρες για τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το Κοινοβούλιο πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις.

Τώρα η Επιτροπή Βιομηχανίας πρέπει να υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση ως ένα εργαλείο για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την ταυτόχρονη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, εξοικονομώντας ενέργεια και βελτιώνοντας την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Η δέσμευση για την επίτευξη του 40% αποτελεί πρωταρχικό στόχο καθώς θα επιτρέψει στην Ευρώπη να μειώσει στο ήμισυ τα αέρια του θερμοκηπίου έως το 2030».

Σημειώνεται ότι αν και το Ευρωκοινοβούλιο έχει κατά καιρούς εκφράσει εμφανώς την πρόθεσή του να ανεβάσει τον πήχη, η αντίδραση κάποιων κρατών-μελών στάθηκε εμπόδιο σε πιο φιλόδοξους στόχους.

Οι ευρωβουλευτές έχουν ήδη δυο φορές υποστηρίξει ψηφίσματα με στόχο αύξηση κατά 40% της ενεργειακής αποδοτικότητας αλλά τα κράτη μέλη τάσσονται υπέρ μονό του ποσοστού της τάξης του 27%, γεγονός το οποίο προμηνύει σκληρές διαπραγματεύσεις.Με βάσει αυτό το δεδομένο, η Επιτροπή αναμένεται να προτείνει μια ενδιάμεση λύση, ένα δεσμευτικό στόχο σε επίπεδο ΕΕ για το 2030 αύξησης κατά 30% της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider