Νέες υποδομές «βάζουν στην πρίζα» την ηλεκτροκίνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες υποδομές «βάζουν στην πρίζα» την ηλεκτροκίνηση

Τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης και η ανάπτυξη των υποδομών στην Ελλάδα ήταν τα θέματα που αναδείχθηκαν στο περιθώριο ημερίδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛΙΝΗΟ). Ο Dr. Γιώργος Αγερίδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου επεσήμανε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν τα πλέον αποτελεσματικά μέσα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ότι χρησιμοποιούν την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους με αποδοτικότερο τρόπο και ότι συμβάλουν τα μέγιστα στην προστασία της δημόσιας υγείας στα αστικά κέντρα, με τον εξάλειψη των καυσαερίων και τον δραστικό περιορισμό του θορύβου.

Η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης στην Ελλάδα κυρίως λόγω της έλλειψης υποδομών αλλά και ενημέρωσης του κοινού για τα πλεονεκτήματα των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Όσον αφορά, στο βασικότερο πρόβλημα, τις επιλογές φόρτισης, αυτή μπορεί να είναι είτε ιδιωτική είτε δημόσια. Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι οι χρήστες ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα φορτίζουν σε ποσοστό που φθάνει το 85% στην κατοικία τους. Ακολουθεί η φόρτιση στο χώρο εργασίας και σε μικρότερο ποσοστό γίνεται φόρτιση σε δημόσιους χώρους.

«Ως εκ τούτου ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων σταθμών φόρτισης ενδεχομένως να έμενε αναξιοποίητο και να αποδεικνυόταν αντιοικονομικό. Το μικρό, όμως, αυτό ποσοστό δημόσιας φόρτισης είναι κρίσιμη παράμετρος για να περιοριστεί ή να αποβληθεί η «ανησυχία της αυτονομίας» κατά τη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», σημείωσε ο κ. Αγερίδης.

Ακόμη, όπως σημείωσε, τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να καταστούν πολύτιμα εργαλεία:

  • Για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα.
  • Στην ευέλικτη εξισορρόπηση του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής.
  • Στο άμεσο μέλλον, μπορούν να συμβάλλουν στην αποτροπή πιθανών black-outs με την υπηρεσία V2G (vehicle to grid), όταν το ζητήσει ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς.
  • Στους παρόχους για την αποτελεσματική ανάπτυξη βέλτιστων επιχειρηματικών μοντέλων με προσφορές και κίνητρα προς τους καταναλωτές – πελάτες τους.
  • Επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη μοντέλων αστικής κινητικότητας (συνδυασμένες μετακινήσεις, συστήματα κοινόχρηστου αυτοκινήτου, κ.α.) προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου χώρου.

Σχέδιο της Περιφέρεια Αττικής για την εγκατάσταση 120 σταθμών φόρτισης

Δέσμη προτάσεων της Περιφέρειας Αττικής για την προώθηση των «καθαρών» αυτοκινήτων στην Αττική παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, από το βήμα ημερίδας που διοργάνωσε, στις 9/4/2017, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.) στο περιθώριο της έκθεσης Domotech – Building Green για τη χρήση της πράσινης ενέργειας. Οι προτάσεις αυτές, όπως επισήμανε, πρόκειται να κατατεθούν άμεσα στο αρμόδιο υπουργείο στο πλαίσιο της εξειδίκευσης και συμπλήρωσης του Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής για την ανάπτυξη των υποδομών εναλλακτικών καυσίμων, ώστε να επιλυθούν θεσμικά και τεχνικά ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα αστικά κέντρα.

Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, όπως σημείωσε ο κ. Γ. Καραμέρος, «αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των αστικών κέντρων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Βούλησή μας, είναι να συμβάλλουμε έμπρακτα με στοχευμένη εγκατάσταση 120 σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους. Επιπλέον, το σχέδιο δράσης μας περιλαμβάνει την ενθάρρυνση του ιδιωτικού τομέα για εγκατάσταση φορτιστών σε ιδιωτικούς χώρους, καθώς και τη σταδιακή αντικατάσταση των βενζινοκίνητων οχημάτων της Περιφέρειας». Το συνολικό εγχείρημα, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, γίνεται σε συνεργασία με καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, ώστε να επιλύονται άμεσα ζητήματα υποστήριξης και διαχείρισης, ενώ γνωστοποίησε ότι σε πρώτη φάση εξετάζονται, είτε μεμονωμένα, είτε συνδυαστικά τα εξής σενάρια εγκατάστασης σταθμών φόρτισης στο λεκανοπέδιο:

  • Χρήση από όλους τους πολίτες με περιοχή εφαρμογής το πολεοδομικό συγκρότημα Αττικής
  • Προτεραιότητα στην υπηρεσιακή χρήση από εργαζομένους του δημοσίου τομέα
  • Χρήση από όλους τους πολίτες με εφαρμογή σε κομβικά σημεία του αστικού ιστού, όπως σταθμοί στάθμευσης, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές τροφίμων κ.ά
  • Ολοκληρωμένη πιλοτική εφαρμογή σε ένα νησιώτικο δήμο της Περιφέρειας Αττικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider