Πόσο συμφέρει το φυσικό αέριο κίνησης;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο συμφέρει το φυσικό αέριο κίνησης;

Κερδισμένοι από το χαμηλό κόστος και την απόδοση καυσίμου είναι οι οδηγοί που κινούνται με φυσικό αέριο κίνησης ωστόσο, αν πρόκειται για αγορά νέου αυτοκινήτου, αυτή κοστίζει περίπου 20% ακριβότερα σε σχέση με ένα αντίστοιχο συμβατικό ενώ υπάρχει πάντα και η λύση μετρατροπής βενζινοκίνητων (και πετρελαιοκίνητων) οχημάτων σε διπλού καυσίμου.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για την εγκατάσταση κινητήρα CNG, αυτό κυμαίνεται από 1.200 έως 3.000 ευρώ, ωστόσο πολλοί οδηγοί, ειδικά επαγγελματίες, προτιμούν το εναλλακτικό αυτό καύσιμο καθώς η τιμή του είναι κατά 60% χαμηλότερη σε σχέση με την βενζίνη.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα Volkswagen Passat χρειάζεται φυσικό αέριο αξίας κάτω από 17,5 ευρώ για τη διαδρομή Αθήνα-Κατερίνη, όταν η αντίστοιχη τιμή για τη βενζίνη υπολογίζεται να είναι ακόμη και τριπλάσια. Ακόμη, το Fiat Panda Natural Power μπορεί να διανύσει 1148χλμ (με συνδυασμό των ρεζερβουάρ βενζίνης και φυσικού αερίου), ενώ η οικονομία καυσίμου μπορεί να ξεπεράσει το 60% με τη χρήση φυσικού αερίου, έναντι της βενζίνης.

Η τεχνολογία Bi-fuel

Η χρήση του φυσικού αερίου στα οχήματα με βενζινοκινητήρα είναι πλέον αρκετά διαδομένη και η τεχνολογία της καύσης εναλλακτικά φυσικού αερίου και βενζίνης είναι γνωστή ως bi-fuel.

Στην Ελλάδα η νομοθεσία πλέον επιτρέπει τη μετατροπή και των βενζινοκίνητων οχημάτων αλλά και των πετρελαιοκινητήρων σε dual fuel με φυσικό αέριο και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οχήματα που έχουν μετατραπεί, τα οποία παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Με εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έγινε δυνατή η χρήση του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το diesel στους πετρελαιοκινητήρες των βαρέων οχημάτων. Στην περίπτωση αυτή τα δύο καύσιμα καίγονται συγχρόνως, σε αναλογίες που να ανταποκρίνονται στην απαίτηση του κινητήρα κάθε στιγμή, ανάλογα με την πίεση του πεντάλ του γκαζιού. Η επιτυχία της μεθόδου συνίσταται στο ότι επιτυγχάνει σημαντική μείωση του κόστους και των ρύπων, χωρίς να μειώνεται η ιπποδύναμη και η ροπή του κινητήρα, ανεξάρτητα από το επίπεδο των στροφών που λειτουργεί. Ο ψεκασμός του φυσικού αερίου στον κινητήρα συγχρόνως με το diesel βελτιώνει τη διασπορά του, με αποτέλεσμα την πληρέστερη καύση του και επομένως καλύτερη απόδοση του καυσίμου και μεγαλύτερη οικονομία. Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας φυσικού αερίου, ο κινητήρας γυρίζει αυτόματα σε λειτουργία 100% diesel.

Διπλασιάστηκε η κατανάλωση για το φυσικό αέριο κίνησης

Νέα δεδομένα για την αγορά φυσικού αερίου κίνησης (CNG) δημιουργεί η αύξηση κατά 220% της κατανάλωσης το 2016 η οποία σύμφωνα με τα τελευταία απολογιστικά στοιχεία διαμορφώθηκε στα 1.361.000 κιλά φυσικού αερίου έναντι των 640.000 κιλών που πωλήθηκαν τα 2015.

Η διεύρυνσης της χρήσης του φυσικού αερίου επιφέρει οφέλη για όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους όπως είναι τα ο κλάδος καυσίμων, τα πρατήρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων και οι αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή οχημάτων που κινούνται με CNG.

Πρόβλημα με τα πρατήρια

Ο μικρός αριθμός των πρατηρίων εξακολουθεί να προβληματίζει τους Έλληνες οδηγούς οι οποίοι αν και προσανατολίζονται προς την ιδέα χρήσης φυσικού αερίου για τις μετακινήσεις τους «κολλάνε» στο γέμισμα….

Στην Ελλάδα λειτουργούν πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων με κινητήρα φυσικού αερίου. Περιοχές όπως η Κηφισιά, η Ν. Φιλαδέλφεια, η Ανθούσα, τα Άνω Λιόσια, η περιοχή Ρέντη (και προσεχώς και το Κορωπί), η Πυλαία και η Νέα Μαγνησία στη Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Λαμία και ο Βόλος διαθέτουν πρατήρια φυσικού αερίου. Το δίκτυο επεκτείνεται συνεχώς με σκοπό όλο και περισσότεροι οδηγοί να μπορούν να εξυπηρετηθούν από ένα πρατήριο Fisikon (επωνυμία με την οποία η ΔΕΠΑ προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης).

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου κίνησης

Το φυσικό αέριο κίνησης (CNG) θεωρείται το οικονομικότερο εναλλακτικό καύσιμο. Η τιμή του είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το υγραέριο (LPG).

Τα οχήματα που κινούνται με CNG παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με αυτά που κινούνται με πετρέλαιο. Παράλληλα, επιτυγχάνεται 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου.

Ακόμη, όλα τα αυτοκίνητα φυσικού αερίου που κυκλοφορούν στην αγορά είναι διπλού καυσίμου δηλαδή καίνε και βενζίνη επομένως ο οδηγός έχει απόλυτη ανεξαρτησία και ευελιξία να διανύσει πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Ακόμη, όσον αφορά τα παλαιότερα οχήματα, η νομοθεσία πλέον επιτρέπει τη μετατροπή και των βενζινοκίνητων οχημάτων αλλά και των πετρελαιοκινητήρων σε dual fuel με φυσικό αέριο και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οχήματα που έχουν μετατραπεί, τα οποία παρουσιάζουν εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Επιβατηγά και επαγγελματικά οχήματα φυσικού αερίου

Στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά κυκλοφορούν ΙΧ και επαγγελματικά CNGμοντέλα από όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα πιο γνωστά μοντέλα κυκλοφορούν και σε CNG εκδόσεις ενώ η γκάμα τους διευρύνεται συνεχώς με νέα μοντέλα να κάνουν την εμφάνισή τους στη διεθνή και την ελληνική αγορά. Ήδη στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν CNG οχήματα γνωστών αντιπροσωπειών όπως είναι η Fiat (Fiat 500LNaturalPower, FiatQubo 1.4 70 PS, FiatPunto 1.4 70 PS, FiatPanda, FiatDoblo 1.4 T-Jet 120 PS), η Audi (Audi A3 Sportback g-tron),η MercedesBenz (BClass 200, E 200 NTG, BenzSprinterNGT), η Lancia (LanciaYpsilon 0.9 TwinAir), η Piaggio,η Iveco (IvecoDaily), η Volskwagen (VW Golf 1.4 TGi, Passat 1.4 TSI 150 PS EcoFuel, EcoUp, CaddyVannEcofuel), η Seat (SeatLeon 1.4 TGI 110 PS), η Skoda(OctaviaG-TEC) και η Opel (OpelZafiraTourer 1.6 CNG Turbo, OpelCombo 1.4 T-Jet 120 PS).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider