Φυσικό αέριο και ενεργειακή ασφάλεια: Οικονομικό και άφθονο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο και ενεργειακή ασφάλεια: Οικονομικό και άφθονο

Με την αυξανόμενη ζήτηση για φθηνότερα καύσιμα και τις διευρυμένες ανάγκες για θέρμανση εν μέσω ενός δύσκολου χειμώνα, το φυσικό αέριο είναι ικανό «να σώσει» την παρτίδα ως εναλλακτική και φθηνή λύση. Με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν ανοδική πορεία στην Ελλάδα το φυσικό αέριο αποτελεί οικονομική λύση για τους Έλληνες καταναλωτές.

Η χρήση του συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ασφαλές, οικονομικό (έως και 70% σε σχέση με άλλα καύσιμα), καθαρό και εύχρηστο, χρησιμοποιείται από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες για την θέρμανση, την ψύξη και τον κλιματισμό, την παροχή ζεστού και ψυχρού νερού, το μαγείρεμα (οικιακό και επαγγελματικό), τη συμπαραγωγή ενέργειας και τις μεταφορές.

Ο ΙΕΑ σημειώνει ότι το φυσικό αέριο είναι ένα σχετικά άφθονο καύσιμο και τα απολήψιμα αποθέματά του διεθνώς εκτιμώνται σε 800 τρις. κ.μ. Οι ποσότητες αυτές αρκούν για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης ως το 2040

Αεριοκίνηση: Αυτονομία και ασφάλεια στις μεταφορές

Υψηλές επιδόσεις σε απόδοση, μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους και μειωμένους ρύπους προσφέρει το φυσικό αέριο κίνησης στις μεταφορές.

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 25%-30% χαμηλότερη σε σύγκριση με το πετρέλαιο και περίπου 40% χαμηλότερη σε σύγκριση με το LPG.

Ακόμη, είναι το πιο καθαρό εναλλακτικό καύσιμο, εκπέμποντας ως 30% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με τα οχήματα βενζίνης και πετρελαίου.

Φυσικό αέριο στο σπίτι: Ενεργειακή κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο

Το φυσικό αέριο καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες μιας οικίας και δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές να έχουν απρόσκοπτη τροφοδοσία χαμηλού κόστους 24 ώρες το 24ωρο. Η θέρμανση/ψύξη, το μαγείρεμα και η παροχή ζεστού νερού εξασφαλίζονται με μικρές παρεμβάσεις και σύνδεση με το δίκτυο (εαν δεν υπάρχει εξαρχής κατασκευαστική πρόβλεψη) ενώ ο λογαριασμός αποτελεί πάντα μία αναμενόμενη πρόβλεψη δαπάνης καθώς βασίζεται σε συγκεκριμένες δημοσιοποιημένες τιμές και στις μετρήσεις της εκάστοτε κατανάλωσης ενώ η πληρωμή γίνεται μετά την κατανάλωση

Νέες υποδομές εξασφαλίζουν την επάρκεια εφοδιασμού

Ο αυξανόμενος ρόλος του φυσικού αερίου στην διεθνή ενεργειακή σκηνή σε συνδυασμό με την κομβική γεωγραφική θέση της χώρας δημιουργεί προοπτικές ευρύτερης διασύνδεσης της υφιστάμενης υποδομής με τις υποδομές γειτονικών χωρών. Το γεωστρατηγικό αυτό πλεονέκτημα αξιοποιείται από την ΔΕΠΑ με την ενεργό συμμετοχή της σε αντίστοιχα έργα.

Η ΔΕΠΑ αξιοποιεί τις νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη μιας διασυνδεδεμένης ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου και προωθεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Ο αγωγός EastMed περιλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest), βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013. Τη διετία 2011-2012, η ΔΕΠΑ διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (East Med), με αρχικό σχεδιασμό τη μεταφορά ισραηλινού και κυπριακού αερίου από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης. Η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, ενώ θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία, μέσω του αγωγού IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

Ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) έχει ενταχθεί στη λίστα έργων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και θεωρείται έργο στρατηγικής γεωπολιτικής σημασίας με πολλαπλά οφέλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider