H επιχειρηματική ηθική ως προτεραιότητα για την Παιδεία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H επιχειρηματική ηθική ως προτεραιότητα για την Παιδεία

H επιχειρηματική ηθική ως προτεραιότητα για την Παιδεία βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής (EBEN.GR) που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ζάππειο.

Ο πρόεδρος του EBEN, Αντώνης Γκορτζής αναφέρθηκε στη συμβολή της επιχειρηματικής ηθικής στην ανάπτυξη της χώρας χρησιμοποιώντας το τρίπτυχο του Αριστοτέλη logos-ethos-pathos σημειώνοντας ότι «όλοι εμείς από το Eben έχουμε σίγουρα το πάθος φτιάξουμε μια χώρα την οποία κάποιοι έχουν καταστρέψει».

Ο κ. Γκορτζής τόνισε ότι το έργο του EBEN GR (ως μέλος του μεγάλου ευρωπαϊκού δικτύου ΕΒΕΝ EUROPE) βοηθά τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν συστήματα και πολιτικές που συμβάλλουν στην εταιρική αειφόρα ανάπτυξη αλλά και στην ευρύτερη κοινωνική ευημερία.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων έκανε παρέμβαση και ο κ. Μαρινάκος Νικόλαος, από την Διεύθυνση Εταιρικής Ευθύνης της Εθνικής Τράπεζας ο οποίος αναφέρθηκε στην υπηρεσία «Συνήγορος του πελάτη» της Εθνικής Τράπεζας η οποία στοχεύει να βοηθήσει το κοινό να λύσει εξωδικαστικά τις διαφορές του. Όπως τόνισε, ανάλογα όργανα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις επιχειρήσεις για να διευκολύνεται το έργο τους στο πλαίσιο της επιχειρηματικής ηθικής.

Νέος δείκτης για την επιχειρηματική ηθική

Κατά την εκδήλως η Dr. Annette Kleinfeld, EBEN Germany αναφέρθηκε στην δημιουργία του καινούργιου Δείκτη DEX (ethical index) στο Γερμανικό Χρηματιστήριο που λαμβάνει υπόψιν ιδιαίτερα την επιχειρηματική ηθική (DEX) ,επιπροσθέτως του υπάρχοντος γνωστού δείκτη (DAX). Ο δείκτης αυτός θα είναι απόρροια του νεοσύστατου οικονομικού μοντέλου “Fair Profit” το οποίο έχει βασιστεί στο μοντέλο του EBEN (RME Model) καθώς και σε άλλα γνωστά μοντέλα και οργανωμένα πλαίσια οδηγιών όπως το AA 1000 / Sustainable Development Goals / EMAS / GRI 4/EFQM κλπ .

Η σημασία του RME Model

H κα Jana Root, University of Applied Sciences, Konstanz μίλησε για το σημαντικό εργαλείο του EBEN, το RME Model, το οποίο ήδη έχει υιοθετηθεί από σημαντικές εταιρείες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ΕΒΕΝ RME Model, (ελληνικής κουλτούρας καθότι βασίζεται στην θεωρία του Αριστοτέλη), έχει επιλεχθεί στην ομάδα των σημαντικότερων μοντέλων επιχειρηματικής αριστείας για την τελική διαμόρφωση του νέου δείκτη DEX ο οποίος είναι εξαιρετικά σπουδαίος καθώς ουσιαστικά για πρώτη φορά λαμβάνεται η Επιχειρηματική Ηθική σε επίσημο δείκτη Χρηματιστηρίου.

Κατά την εκδήλωση βραβεύτηκαν εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητών που αρίστευσαν και είχαν ως θέμα H ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ KAI OI ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ. Ο διαγωνισμός διπλωματικών εργασιών διοργανώθηκε από το ΕΒΕΝ με χορηγία της ALPHA BANK και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και για την συμμετοχή τους έλαβαν οι Γεώργιος Κόλλιας και Άννα Νικολαΐδη.

Παράλληλα, απονεμήθηκαν και βραβεία στις επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους με βάσει το μοντέλο Responsible Management Excellence Model (RME).

Οι Εταιρείες που έλαβαν διάκριση και βραβεύτηκαν είναι :

GOLDEN AWARDS ( Κατά αλφαβητική σειρά)

  • ALLSEAS MARINE S.A
  • ATHENIAN SEA CARRIERS LTD
  • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • ENTERPRISES SHIPPING & TRADING SA
  • ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ Α.Ε.Γ.Α
  • INTRALOT S.A
  • MARS Hellas
  • TSAKOS GROUP OF COMPANIES
  • VODAFONΕ ΠΑΝΑΦΟΝ AEET

BASIC MODEL FOR SMALL AND MEDIUM COMPANIES (Κατά αλφαβητική σειρά)

  • Γραφείο «ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ» της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
  • ENVITEC A.E
  • FL CLOVER S.A
  • SEFCO ZEELANDIA S.A
  • SRH Marine Electronics S.A.

BRONZE AWARDS - (Κατά αλφαβητική σειρά )

  • ALERT SHIPPING AGENCIES LTD

Λίγα λόγια για το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής – EBEN

Το EBEN (EUROPEAN BUSINESS ETHICS NETWORK) αποτελεί το πλέον δραστήριο Δίκτυο Επιχειρηματικής Ηθικής σήμερα στην Ευρώπη, το οποίο αριθμεί ήδη ενεργά 18 χώρες – μέλη, μεταξύ των οποίων η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Γαλλία. Η ευρωπαϊκή παρουσία του EBEN είναι ιδιαίτερα σημαντική μέσα από πλούσιο έργο και ενεργές δράσεις στις χώρες μέλη.

Το EBEN GR αποτελεί το ελληνικό chapter εκπροσωπώντας επάξια την χώρα μας και στηρίζοντας πρωτοβουλίες που προάγουν την εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα στην πράξη.

Στόχος του Ινστιτούτου είναι η προώθηση και διάχυση των αρχών της Επιχειρηματικής Ηθικής, της Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότηταςκαι της Εταιρικής Διακυβέρνησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, σε εθελοντικούς οργανισμούς όπως και στα ευαισθητοποιημένα μέλη της κοινωνίας, που ως φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις μας.

Το ΕΒΕΝ GR φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στο χώρο των επιχειρήσεων παρέχοντας υποστήριξη στους οργανισμούς και τους επαγγελματίες με σκοπό να εφαρμόσουν ένα νέο τρόπο διοίκησης, με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ερευνητικών εργαλείων, εκπαίδευσης και διάδοσης καλών πρακτικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider