Απογειώνεται ο εθελοντισμός χάρη στην Εταιρική Ευθύνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απογειώνεται ο εθελοντισμός χάρη στην Εταιρική Ευθύνη

Σε πολυπολιτισμικό καλειδοσκόπιο που επαναπροσδιορίζει τις έννοιες της εθελοντικής δράσης και της παγκοσμιοποίησης έχουν μετατραπεί με τους εργαζόμενους - επισκέπτες περίπου δέκα Μη Κερδοσκοπικοί φορείς. Νέοι από κάθε γωνιά του πλανήτη έχουν καταφτάσει στην Ελλάδα και παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες εκπαίδευσης και διοίκησης.

Αυτό ανεβάζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε παγκόσμια ζήτηση για εθελοντική δράση φοιτητών, σύμφωνα με στοιχεία από τον οργανισμό AIESEC που δραστηριοποιείται σε 130 χώρες. Η Ιστορία του τόπου μας και η δραματικές κοινωνικές καταστάσεις, αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που οι νέοι από όλο τον κόσμο επιθυμούν να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

«Ήταν το όνειρό μου και η πρώτη μου επιλογή να έρθω στην Ελλάδα», λέει η τουρκάλα Αϊσέ Πεκντικέρ (κεντρική φωτογραφία), φοιτήτρια κοινωνιολογίας στο Middle East Technical University της Αγκυρας. Η Αϊσέ διδάσκει αγγλικά σε παιδιά 4 και 5 ετών στο Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο Καλλιθέας. «Έχω αγαπήσει αυτή τη χώρα από τα μαθήματα φιλοσοφίας, από τον Σωκράτη και τον Αριστοτέλη. Με έχει συνεπάρει η μυθολογία, διότι περιλαμβάνει πολιτισμικά και θρησκευτικά στοιχεία που δεν συναντάς σε κανένα άλλο γραπτό. Αγάπησα την Ελλάδα για την Ιστορία της, αλλά με ενδιαφέρει και το παρόν και το μέλλον της», προσθέτει η ίδια. Εκτός από τη αγγλική γλώσσα που διδάσκει και είναι το κεντρικό της αντικείμενο, η Αϊσέ παραμένει με τα παιδιά και επενδύει σε χρόνο δημιουργικής απασχόλησης. «Στόχος, εκτός από τα μαθήματα, είναι τα παιδιά να αναπτύξουν και ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν άνθρωποι και από άλλες χώρες που μπορούν να τα αγαπήσουν και να τους προσφέρουν βοήθεια. Ούτως ή άλλως η πλειοψηφία των παιδιών του Νηπιοτροφείου είναι Ελληνες. Υπάρχουν παιδιά από την Ασία, το Μαρόκο, τη Νότιο Αμερική, την Αφρική και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουν ξένες γλώσσες ώστε να μπορούν να κατανοούν το ένα το άλλο αλλά και την παγκόσμια κουλτούρα. Με τον τρόπο αυτό μαθαίνουν να σέβονται και τις παραδόσεις του κάθε λαού».

Σε τελείως διαφορετικό πεδίο είναι οι εθελοντικές υπηρεσίες που προσφέρει σε ελληνικό ίδρυμα ο ιταλός Ρικάρντο Ζουκέτο, ο οποίος είναι δευτεροετής φοιτητής Οικονομικών και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους επέλεξα να έρθω στην Ελλάδα. Σίγουρα εκτιμώ πολύ τον πολιτισμό και τους ανθρώπους. Είναι μία χώρα δίπλα στη δική μου και έχουμε παρόμοια κουλτούρα, το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε αυτή τη φάση χρειάζεται βοήθεια από όλους μας και με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας».

Ο ίδιος προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και απασχολείται στο διοικητικό κομμάτι. Βασικό του αντικείμενο είναι το μάρκετινγκ και η εξεύρεση κεφαλαίων για τον οργανισμό. Αναζητεί και ανευρίσκει δηλαδή τρόπους με τους οποίους θα καταφέρει το Χατζηκυριάκειο να επιβιώσει, αλλά και να βελτιώσεις τις υπηρεσίες του.

Μέσα από το πολυεθνικό σύστημα της AIESEC, η οποία έχει έδρα σε περισσότερες από 130 χώρες - και την Ελλάδα και με παρουσία σε 9 ελληνικά ΑΕΙ- οι νέοι από 18 έως 30 ετών μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν στις χώρες του δικτύου της, να γνωρίσουν τον πολιτισμό τους και να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους, αναπτύσσοντας παράλληλα τα ηγετικά τους χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα, η AIESEC έχει προσφέρει περισσότερες από 12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις εκπαιδευτικούς φορείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 18.000 νέους κι έχει αναπτύξει συνεργασίες με περισσότερους από 6.000 φορείς από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Και οι Έλληνες για την Ελλάδα

Και μπορεί να φιλοξενούμε φοιτητές από όλο τον κόσμο, όμως μερικοί από τους Έλληνες που ασχολούνται ενεργά με τον φορέα, είναι τόσο επικεντρωμένοι στο να «εισάγουν» τα καλύτερα μυαλά για να βοηθήσουν την χώρα μας, που δεν έχουν προλάβει οι ίδιοι να ταξιδέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες. «Θα ήθελα πολύ να συμμετέχω κι εγώ σε ένα διεθνές πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς δεν έχω βρει το χρονικό περιθώριο να το κάνω. Ως υπεύθυνος εταιρικών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, είμαι απορροφημένος με τον ρόλο μου ο οποίος είναι να βοηθήσω τους νέους από την Ελλάδα να φύγουν στο εξωτερικό και νέους από άλλες χώρες να έρθουν στη χώρα μας μέσω της συμβολής του εταιρικού κόσμου», εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννούτσος, φοιτητής τετάρτου έτους Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ο κ. Γιαννούτσος, συνεργαζόμενους με νέους που αποτελούν ενεργά μέλη της AIESEC δημιουργούν τα κριτήρια για να πραγματοποιηθούν με επιτυχία όλες αυτές οι πολυπολιτισμικές ανταλλαγές πληθυσμού, με στόχο την επίτευξη του οράματος της AIESEC που είναι η ειρήνη μεταξύ των λαών και η μεγιστοποίηση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με φορείς όπως κατασκηνώσεις, νηπιαγωγεία, σχολεία, ΜΚΟ, νεοφυείς επιχειρήσεις και εταιρείες προκειμένου να δημιουργήσουμε θέσεις που θα καλυφθούν από νέους ανθρώπους από όλο τον κόσμο με στόχο την ανάπτυξη των ηγετικών τους χαρακτηριστικών. Εν συνεχεία, ερχόμαστε σε επαφή με τους ενδιαφερόμενους νέους και τους βοηθάμε να πάρουν μέρος στη θεση που είναι καταλληλότερη για εκείνους, και επιλέγουμε εκείνους που είναι κατάλληλοι για τη θέση σε συνεργασία με τους φορείς που συνεργαζόμαστε μέσω συνεντεύξεων και αξιολόγησης των βιογραφικών τους. Επίσης είμαστε υπεύθυνοι για την κάλυψη των γραφειοκρατικών και νομικών ζητημάτων, όπως πχ η έκδοση της βίζας. Και η βοήθεια από δεν σταματά εκεί, καθώς οι Έλληνες υπεύθυνοι της AIESEC, είναι δίπλα στους απασχολούμενους σε ό,τι χρειαστεί, καθώς θέλουν να βεβαιωθούν ότι όποιος νέος πάρει μέρος σε ένα από τα προγράμματα ανταλλαγής της AIESEC θα ζήσει μια εμπειρία που θα εκπληρώνει τον στόχο ανάπτυξης των ηγετικών του χαρακτηριστικών.

Υπάρχουν τρία βασικά προγράμματα που μπορεί κάποιος να απασχοληθεί σε ξένη χώρα με τα περισσότερα έξοδα πληρωμένα. Το πρώτο είναι το πρόγραμμα Global Volunteer (διεθνής εθελοντισμός) στο οποίο συμμετέχουν εθελοντές, όπως ήταν η Αϊσέ και ο Ρικάρντο. Έχει διάρκεια ενάμιση μήνα και άμεσο στόχο την πραγματοποίηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Το Global Volunteer είναι η διαπολιτισμική εμπειρία εθελοντικής κοινωνικής δράσης για νέους που θέλουν να αναπτύξουν τον εαυτό τους, βελτιώνοντας τον κόσμο. Το πρόγραμμα σου δίνει την ευκαιρία να αποκτήσεις πρακτικές εμπειρίες και να μάθεις κάνοντας. Ένα έντονο πολυπολιτισμικό περιβάλλον σου επιτρέπει να αυξήσεις την αυτογνωσία σου και να κοιτάς πάντα την λύση στις προκλήσεις που προκύπτουν, να βελτιώσεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και να αποκτήσεις έναν διεθνή τρόπο σκέψης. Ζήσε την εμπειρία και γίνε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Η προσέγγιση γίνεται σε φορείς όπως σχολεία, κατασκηνώσεις, γηροκομεία, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς κ.ά.. Ιδρύματα δηλαδή που έχουν πραγματική ανάγκη για ανάπτυξη μέσα από μία διαφορετική κουλτούρα. Βέβαια όλη αυτή η δράση δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την στήριξη εταιριών που θέλουν να βοηθήσουν στην επίτευξη της αποστολής του οργανισμού. Φέτος για παράδειγμα η Bayer Hellas μας βοήθησε να φέρουμε δέκα φοιτητές από χώρες του εξωτερικού και να τους τοποθετήσουμε σε διάφορους οργανισμούς που συνεργαζόμαστε», εξηγεί ο κ. Γιαννούτσος.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι το Global Entrepreneur, όπου ένας νέος μπορεί να μεταβεί σε χώρα του εξωτερικού και να δουλέψει εθελοντικά σε μία start-up εταιρεία. Σκοπός του είναι να αναπτύξει την start-up εταιρεία και να αποκτήσει την εμπειρία εργασίας σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεδομένου της ραγδαίας ανάπτυξης της νεανικής επιχειρηματικότητας. Η AIESEC Ελλάδος είναι πρώτη στην Ευρώπη και πέμπτη παγκοσμίως, διότι σύμφωνα με παγκόσμια δεδομένα, δέχεται τους περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό που έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα και οι ελληνικές start ups έχουν την ανάγκη από κόσμο με διαφορετική λογική προσέγγιση. Γίνεται στην ουσία μία διαπολιτισμική ανακατανομή.

Το τρίτο πρόγραμμα είναι το Global Talent που διαρκεί από τρεις μήνες έως ένα χρόνο. Το Global Talent δημιουργήθηκε με σκοπό να δώσει την ευκαιρία σε νέους που ξεκινάνε την καριέρα τους, να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία σε ένα διεθνές, δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον με αποτέλεσμα την ανάπτυξη σημαντικών hard skills και soft skills που θα τους βοηθήσει να χτίσουν ένα ανταγωνιστικό προφίλ στην ελληνική και παγκόσμια αγορά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε τελειόφοιτους, απόφοιτους και μεταπτυχιακούς μέχρι 30 χρονών, στους τομείς Marketing, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Ανθρώπινου Δυναμικού, IT και Teaching. Η AIESEC θα μπορούσε να θεωρηθεί μικρογραφία μιας επιχείρησης καθώς διοικείται από νέους για νέους. Τμήματα μάρκετινγκ, πωλήσεων, οικονομικών νομικών ζητημάτων, αποτελούνται μόνο από φοιτητές οι οποίοι συνεργάζονται σε ομάδες προκειμένου να δημιουργήσουν όσον το δυνατόν περισσότερες διαπολιτισμικές ανταλλαγές.

Η δουλειά σε συνδυασμό με τις σπουδές είναι τόσο έντονη, που ούτε ο πρόεδρος του σωματείου και διοικητικής επιτροπής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Γιάννης Κόνιαρης έχει προλάβει να ζήσει την επαγγελματική εμπειρία σε χώρα του εξωτερικού. «Εδώ και 2,5 χρόνια δημιουργώ τις ευκαιρίες για τους άλλους. Θα ήθελα να βρεθώ σε μία Αφρικανική χώρα ή σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο, έχουμε επικεντρωθεί στην Ελλάδα και έχουμε καταφέρει να φέρουμε 62 άτομα από το εξωτερικό και 18 Έλληνες να τους στείλουμε σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider