Μην αγοράσετε σούπερ γιοτ, νοικιάστε το

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μην αγοράσετε σούπερ γιοτ, νοικιάστε το

Γιατί ακόμη και στην πολυτέλεια οι τάσεις αλλάζουν. Η νέα τάση, λοιπόν, στα σούπερ γιοτ, επιβάλλει «φρένο» στην αγορά τους και στροφή σε άλλες πιο οικονομικές επιλογές, όπως η ενοικίασή τους!

Ποιος δεν θα ήθελε να ταξιδεύει τώρα στην Καραϊβική με την υπερπολυτελή θαλαμηγό του; Όμως ακόμη και οι πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης στη θάλασσα μπορούν να μετεξελιχθούν σε πραγματικό «πονοκέφαλο», αν αναλογιστεί κανείς πόσα πρέπει να διαθέσει για την επισκευή της μηχανής του σούπερ γιοτ, καθώς και για την κάλυψη των απολαβών του πληρώματός του.

Τα ετήσια λειτουργικά κόστη για μια θαλαμηγό 55 μέτρων ανέρχονται κοντά στα 4,75 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% περίπου του αρχικού κόστους αγοράς του γιοτ. Με τόσο υψηλά κόστη συντήρησης, ολοένα και περισσότεροι κροίσοι επιλέγουν τη λύση των charters για να ανακαλύψουν τα μυστικά της θάλασσας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που διεξήγαγαν από κοινού η ερευνητική Wealth-X και η εταιρεία πωλήσεων θαλαμηγών Camper & Nicholsons, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη (όσοι διαθέτουν περιουσία καθαρής αξίας 30 εκατ. δολαρίων και άνω), αύξησαν κατά 21% τα ταξίδια μέσω ναυλώσεων το 2015, έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς.

«Για πολλούς, η εμπειρία μιας εβδομάδας ή και περισσότερο σε μια θαλαμηγό στα ανοιχτά της θάλασσας είναι ανεκτίμητη», σχολιάζει η Barbara Dawson, στέλεχος της Camper & Nicholsons.

Μια εβδομάδα σε ένα σούπερ γιοτ κοστίζει κατά μέσο όρο μεταξύ 115.500 και 190.000 δολάρια, προκύπτει από την έρευνα των δύο εταιρειών, ενώ για την απόκτηση μιας υπερπολυτελούς θαλαμηγού χρειάζεσαι λίγο περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια.

Βάσει άλλων στοιχείων της ίδιας έρευνας, το 2015 πουλήθηκαν συνολικά 268 θαλαμηγοί στον πλανήτη, έναντι 271 το 2014 και 242 το 2013.

Από τα ανωτέρω στοιχεία επιβεβαιώνεται περίτρανα πως ολοένα και περισσότεροι από τους κροίσους που έχουν αγοράσει θαλαμηγό, προτιμούν πλέον να τη νοικιάζουν σε άλλους «συναδέλφους» τους, προκειμένου να περιορίσουν, έως έναν βαθμό, τα κόστη συντήρησης. Για μια θαλαμηγό με αρχική αξία αγοράς τα 10 εκατ. ευρώ, το κόστος συντήρησης ετησίως διαμορφώνεται κοντά στο 1 εκατ. ευρώ.

Οι θαλαμηγοί που βρίσκονται στην Καραϊβική συνήθως νοικιάζονται μόνο για τρεις με πέντε εβδομάδες τον χρόνο, ενώ αντίστοιχα οι θαλαμηγοί της Μεσογείου μπορούν να ναυλωθούν από οκτώ μέχρι και 12 εβδομάδες τον χρόνο.

«Η ενοικίαση τελικά βολεύει περισσότερο», σχολιάζει ο Ben Kinnard, αναλυτής της Wealth-X.

Πως θα νοικιάσετε ένα superyacht στην Ελλάδα;

Όπως αναφέρει η κ. Σοφία Φινοκαλιώτη, Head of Marketing στην online πλατφόρμα ενοικίασης σκαφών vyra.com, η μέση τιμή ενοικίασης μιας θαλαμηγού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 180.000 ευρώ την εβδομάδα, σε μια κλίμακα επιλογών από 40.000 – 360.000 ευρώ. Για όσους βέβαια η εμπειρία «Ωνάσης για μια εβδομάδα» είναι ένα άπιαστο όνειρο, υπάρχουν και οικονομικότερες επιλογές, όπως η ενοικίαση ιστιοπλοϊκού ή καταμαράν σκάφους, με τιμές που ξεκινούν από 1.200 και 3.400 ευρώ την εβδομάδα αντίστοιχα, τον μήνα Ιούλιο. Μάλιστα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επωφεληθούν από τις vyra exclusive προσφορές και να οργανώσουν τις διακοπές τους όπως δεν είχαν φανταστεί ποτέ ως τώρα, με έκπτωση -28%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider