Πόλεμος προσφορών στις χρεωστικές κάρτες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος προσφορών στις χρεωστικές κάρτες

Με την χρήση των χρεωστικών καρτών να γίνεται καθημερινή συνήθεια ελέω capital controls και φορολογικών ρυθμίσεων οι τράπεζες ρίχνονται στη «μάχη» των προσφορών προκειμένου να δώσουν περισσότερα κίνητρα στους πελάτες τους. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούν, μάλιστα, όλα τα διαθέσιμα «όπλα» και προνόμια που μέχρι πριν από μερικά χρόνια είχαν μόνο οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών: Ειδικές τιμές, κληρώσεις, διαγωνισμούς, παροχές ακόμη και επιστροφές μετρητών.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόγραμμα Επιστροφή της Eurobank στο οποίο συμμετέχουν τόσο οι πιστωτικές όσο και οι χρεωστικές κάρτες του ομίλου. Το πρόγραμμα επιβραβεύει όσους πελάτες της τράπεζας πληρώνουν με κάρτα τις αγορές τους σε περισσότερες από 7.000 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις με επιστροφή χρημάτων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε επόμενες αγορές. Επίσης διαθέτει και ειδική εφαρμογή για κινητά android και iphone μέσω των οποίων δίνει ειδικές προσφορές σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αντίστοιχη εφαρμογή έχει και η Τράπεζα Πειραιώς που δίνει ειδικές τιμές σε ΚΤΕΟ, επιστροφή χρημάτων σε βενζινάδικα και εκπτώσεις σε ιδιωτικές κλινικά και διαγνωστικά κέντρα σε όσους χρησιμοποιούν τις κάρτες της. Παράλληλα, παρέχονται μειωμένες συνδρομές στους πελάτες της για clubs ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Πρόγραμμα bonus διαθέτει για τις κάρτες της και η Alpha Bank. O καταναλωτής κερδίζει πόντους με κάθε αγορά που κάνει σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις και ειδικότερα: 4 πόντους για κάθε 1 ευρώ αγορών στους μεγάλους συνεργάτες της τράπεζας, 2 πόντους για κάθε 1 ευρώ αγορών από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και 1 πόντο για κάθε 1 ευρώ αγορών σε οποιαδήποτε επιχείρηση σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Οι κάτοχοι των καρτών bonus μπορούν να εξαργυρώσουν τους πόντους τους για ειδικές προσφορές και εκπτώσεις στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχης λογικής είναι το πρόγραμμα go4more της Εθνικής Τράπεζας το οποίο εκτός από τις αγορές δίνει πόντους και για τις τραπεζικές συναλλαγές όπως η πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, νερού και τηλεφώνου μέσω i-bank κλπ. Οι πόντοι μπορούν να εξαργυρωθούν μέσα σε 2 χρόνια από την ημερομηνία συλλογής τους και για την εξαργύρωση απαιτείται η συλλογή τουλάχιστον 2.000 πόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα τα προγράμματα τόσο για την συλλογή των πόντων όσο και για την εξαργύρωση τους, θα πρέπει οι πληρωμές να γίνονται μέσω μηχανημάτων POS της αντίστοιχης τράπεζας.

Παραμένει το club των πιστωτικών

Παρά το γεγονός ότι η πρακτική των προσφορών και της επιβράβευσης αγορών έχει περάσει και στις χρεωστικές κάρτες, οι πιστωτικές εξακολουθούν να διαθέτουν μια σειρά αποκλειστικών προνομίων. Πιο σημαντικά από αυτά είναι η δυνατότητα πληρωμής οφειλών προς την εφορία με άτοκες δόσεις απολαμβάνοντας την έκπτωση που προσφέρει το Δημόσιο για τις εφάπαξ πληρωμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider