Σε θέση μάχης οι τράπεζες για τα POS

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε θέση μάχης οι τράπεζες για τα POS

Θέσεις μάχης λαμβάνουν οι τράπεζες διεκδικώντας επιπλέον μερίδιο από την αγορά των τερματικών POS. Με περισσότερες από 15 εκατ. χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες να κυκλοφορούν στην αγορά και ενώ προωθείται το «χτίσιμο» του αφορολόγητου αποκλειστικά από αγορές που έχουν γίνει με πλαστικό χρήμα οι τράπεζες βγάζουν προγράμματα με προνόμια για τους επαγγελματίες που θα εγκαταστήσουν μηχάνημα POS ενώ από έναν τζίρο και πάνω μειώνουν και τις προμήθειες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Alpha Bank που μέσω του προγράμματος «My Alpha POS Credit Line» προσφέρει λογαριασμό κεφαλαίου κίνησης στους επαγγελματίες και τους εμπόρους που επιλέγουν την τράπεζα για την εκκαθάριση των συναλλαγών τους. Αντίστοιχες κινήσεις ετοιμάζουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, καθώς η αγορά μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τελευτών οχτώ μηνών έχουν προστεθεί στην ελληνική αγορά περισσότερα από 80.000 τερματικά αποδοχής καρτών POS, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών μέχρι το τέλος του έτους θα προστεθούν άλλα 80.000.

Οι προμήθειες

Οι προμήθειες ανά συναλλαγή με πλαστικό χρήμα που πληρώνει ο επαγγελματίας είναι θέμα που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για υπέρογκες χρεώσεις που φτάνουν ακόμη και το 3% επί των συναλλαγών. Αντίστοιχη είναι και η άποψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ο οποίος μάλιστα έχει ζητήσει από τις τράπεζες να κόψουν τις χρεώσεις και τις προμήθειες ενόψει της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί.

Από την άλλη μεριά, εκτιμήσεις των τραπεζών κάνουν λόγο για μέση προμήθεια 1,2% ανά συναλλαγή. Πρόκειται για ποσοστό, σημειώνουν τραπεζικές πηγές, που βρίσκεται πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο παρότι ο αριθμός των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα στη χώρα μας υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Η αλήθεια είναι πως η πραγματική μέση επιβάρυνση είναι δύσκολο να υπολογισθεί και αυτό γιατί η προμήθεια που χρεώνουν οι τράπεζες εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες με βασικό αυτό του αριθμού των συναλλαγών που κάνει μια επιχείρηση. Όσο πιο πολλές συναλλαγές τόσο σε συχνότητα όσο και σε τζίρο τόσο χαμηλότερη είναι η προμήθεια. Για παράδειγμα ένα super market πληρώνει χαμηλότερη προμήθεια ανά συναλλαγή από ένα συνοικιακό ψιλικατζίδικο. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι το είδος και η δραστηριότητα της επιχείρησης και το πόσο επιρρεπής είναι σε απάτες με πιστωτικές κάρτες. Κατά κανόνα στο ηλεκτρονικό εμπόριο οι προμήθειες είναι υψηλότερες από ότι στα φυσικά καταστήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο ανταγωνισμός που επικρατεί έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε σταδιακή μείωση των προμηθειών, τουλάχιστον σε μερικές επαγγελματικές κατηγορίες. Πρόσφατα η Εθνική Τράπεζα μείωσε στο 0,5% την προμήθεια για συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ σε φούρνους, περίπτερα κλπ. Παράλληλα, οι τράπεζες δίνουν ειδικές προσφορές σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών με προμήθειες που πέφτουν κάτω από το 1%.

Τα είδη τερματικών POS

Ο κάθε επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ή να νοικιάσει το μηχάνημα POS. Σε περίπτωση αγοράς υπολογίζεται ένα επιπλέον κόστος τεχνικής υποστήριξης. Η ενοικίαση έχει μια ελάχιστη διάρκεια χρήση της υπηρεσίας (συνήθως 18-24 μήνες) και προπληρώνεται σε εξαμηνιαία βάση, ενώ συνήθως δεν χρεώνεται τεχνική υποστήριξη και αναλώσιμα.

Ανάλογα με τις ανάγκες τις κάθε επιχειρήσεις οι τράπεζες διαθέτουν τριών ειδών τερματικά.

α) Το ενσύρματο τερματικό: Είναι το πιο συνηθισμένο και απλό. Συνδέεται μέσω τηλεφωνικής γραμμής η internet στο δίκτυο της τράπεζας. Χρησιμεύει κυρίως σε επιχειρήσεις με ταμείο στο οποίο πηγαίνει ο πελάτης (π.χ. σούπερμαρκετ, καταστήματα λιανικής, περίπτερα κ.α.).

  • Από Alpha Bank και Eurobank το τερματικό κοστίζει 157 ευρώ +ΦΠΑ με επιπλέον μηνιαίο κόστος τεχνικής υποστήριξης 6 ευρώ. Η ενοικίαση κοστίζει 9,25 ευρώ +ΦΠΑ χωρίς επιπλέον κόστος. Από την Εθνική Τράπεζα η αγορά του τερματικού κοστίζει 159 ευρώ +ΦΠΑ με μηναίο κόστος συντήρησης 2 ευρώ +ΦΠΑ. Εναλλακτικά, παρέχεται δυνατότητα Μίσθωσης με προκαταβολή 49,00 ευρώ και μηνιαίο κόστος συντήρησης 5,40 ευρώ+ΦΠΑ.

β) Το ασύρματο τερματικό: Πρόκειται για μικρότερη και ελαφρύτερη συσκευή από το ενσύρματο τερματικό. Συνδέεται με το σημείο πρόσβασης ασύρματα και χρησιμοποιείται κυρίως σε καφετέριες, εστιατόρια και γενικά σε καταστήματα που ο πελάτης πληρώνει από την θέση του.

  • Από Alpha Bank και Eurobank το τερματικό κοστίζει 263 ευρώ+ΦΠΑ με επιπλέον μηνιαίο κόστος τεχνικής υποστήριξης 8 ευρώ+ΦΠΑ. Η ενοικίαση κοστίζει 9,25 ευρώ+ΦΠΑ χωρίς επιπλέον κόστος. Από την Εθνική Τράπεζα η αγορά του τερματικού κοστίζει 329 ευρώ+ΦΠΑ με μηναίο κόστος συντήρησης 2 ευρώ+ ΦΠΑ. Εναλλακτικά, παρέχεται δυνατότητα μίσθωσης με προκαταβολή 139,00 ευρώ+ΦΠΑ και μηνιαίο κόστος συντήρησης 6,70 ευρώ+ΦΠΑ.

γ) Το mobile τερματικό: Είναι μια συσκευή που συνδέεται με το σύστημα της τράπεζας μέσω του smartphone ή του tablet του χρήστη (σε περιβάλλον android ή iOS). Απαραίτητη για τη λειτουργία του είναι η σύνδεση mobile internet. Χρησιμοποιείται συνήθως από επιχειρήσεις που πηγαίνουν στην τοποθεσία του πελάτη (courier, ιδιοκτήτες ταξί, ασφαλιστές κ.α.).

  • Από Alpha Bank και Eurobank το τερματικό κοστίζει 129 ευρώ+ΦΠΑ με επιπλέον μηνιαίο κόστος τεχνικής υποστήριξης 5 ευρώ+ΦΠΑ. H Εθνική Τράπεζα διαθέτει κινητά τερματικά με σύνδεση GPRS (296 ευρώ+ΦΠΑ και μηνιαίο κόστος συντήρησης 4 ευρώ+ΦΠΑ) ή 3G (429 ευρώ+ΦΠΑ και μηνιαίο κόστος συντήρησης 4 ευρώ+ΦΠΑ).

Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει προσωποποιημένη τιμολόγησης με βάση τις ανάγκες και το μέγεθος της κάθε επιχείρησης και επαγγελματία.

Σημειώνεται ότι όλα τα τερματικά τελευταίας τεχνολογίας διαθέτουν τεχνολογία Chip&Pin, όπου ο κάτοχος της κάρτας ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιεί χρεωστική ή πιστωτική πληκτρολογεί το τετραψήφιο PIN αντί για να χρειάζεται να υπογράφει απόδειξη αλλά και τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών όπου για συναλλαγές μέχρι 20 ευρώ δεν χρειάζεται η τοποθέτηση της κάρτας στην υποδοχή ούτε η πληκτρολόγηση PIN.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider