Η εφαρμογή που παρακάμπτει τα capital controls

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η εφαρμογή που παρακάμπτει τα capital controls

Στην εποχή που το e-shopping παρουσιάζει όχι μόνο τεράστια άνοδο αλλά και μεγάλες ευκαιρίες και μέχρι να έρθει η πολυπόθητη ημερομηνία λήξης του ελέγχου κεφαλαίων στη χώρα μας, αναζητούνται άμεσα διέξοδοι για να πραγματοποιήσουμε διαδικτυακές αγορές.

Όμως, ακόμα κι αν τα capital controls έχουν «χαλαρώσει» με το εβδομαδιαίο όριο να ανέρχεται στα 420 ευρώ, εκείνο των εμβασμάτων στα 500 ευρώ σε συνδυασμό με επιπλέον διευκολύνσεις που έχουν ψηφιστεί (το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών για φοιτητές και νέους που καλούνται να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, ειδικές ρυθμίσεις για τα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και λοιπές ευνοϊκότερες διατάξεις για συγκεκριμένες κατηγορίες κόσμου) οι διαδικτυακές αγορές από το εξωτερικό μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών συνεχίζουν να δυσκολεύουν τους καταναλωτές.

Υπάρχει όμως λύση. Ο λόγος για μια εφαρμογή που υπόσχεται να ικανοποιήσει τις καταναλωτικές μας ορέξεις με κάθε τρόπο. και φέρει το όνομα Revolut. Πρόκειται για μια σχετικά νέα υπηρεσία που προσφέρεται από την ομώνυμη εταιρεία και έγκειται στην χορήγηση μιας virtual χρεωστικής κάρτας (debit card) Mastercard), την οποία μπορεί να φορτίζει κάποιος στέλνοντας τραπεζικό έμβασμα από Ελλάδα (και όχι μόνο) και μέσω εκείνης να πραγματοποιήσει τις αγορές του από το εξωτερικό.

Παρακάτω ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για το πώς μπορείτε να εγγραφείτε, να ενεργοποιήσετε την κάρτα σας.

Για να δημιουργήσετε λογαριασμό και να ξεκινήσετε να ψωνίζετε με τη Revolut, πρέπει να εγκαταστήσετε την σχετική εφαρμογή στο Android ή iPhone κινητό σας. Να σημειωθεί ότι υπάρχει website της εταιρείας με τις σχετικές πληροφορίες αλλά δεν προσφέρετε για να συνδεθεί ή να εγγραφείτε μέσω αυτού. Γα κινητά Androit μπορείτε να επισκεφτείτε το GooglePlay ενώ για iPhone επισκέπτεστε App Store

Οδηγός

1. Αρχικά κατεβάστε την εφαρμογή από το Store

2. Ανοίγοντας την εφαρμογή, θα σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε νέα εγγραφή ή να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας. Εφόσον είναι η πρώτη σας φορά επιλέγετε Εγγραφή(Register)

3. Θα σας ζητηθεί η εισαγωγή του αριθμού τηλεφώνου σας για επιβεβαίωση. Μόλις εισάγετε τον αριθμό του κινητού σας, θα λάβετε ένα SMS που ανιχνεύεται αυτόματα από την εφαρμογή, ταυτοποιείται το κινητό σας και η διαδικασία προχωράει στο επόμενο βήμα. Σε περίπτωση που το SMS δεν ανιχνευτεί αυτόματα από την εφαρμογή, θα πρέπει να εισάγετε εσείς τον κωδικό που σας έχει σταλεί.

4. Στη συνέχεια η εφαρμογή θα σας ζητήσει να διαλέξετε έναν τετραψήφιο αριθμό ασφαλείας (passcode) ο οποίος εφεξής θα σας ζητείτε κάθε φορά που μπαίνετε στην εφαρμογή ή όταν πρόκειται να αποστείλετε χρήματα σε άλλο αccount. Συμβουλή: Το passcode που θα εισαγετε θα πρέπει να είναι διαφορετικό από το PIN της φυσικής κάρτας Revolut και οποιασδήποτε άλλης κάρτας που χρησιμοποιείται σε φυσικά καταστήματα και ΑΤΜ.

5. Στην επόμενη καρτέλα θα πρέπει να βάλετε τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κλπ.

Καλό θα ήταν να εισάγετε τα πραγματικά σας στοιχεία ώστε να αποφύγετε τυχόν προβλήματα στο μέλλον.

6. Πλέον έχετε δημιουργήσει έναν λογαριασμό στο Revolut και μπορείτε να μπείτε στην κύρια οθόνη της εφαρμογής.Επιλέγοντας το Wallet βλέπετε 3 επιλογές: Top Up, Send και Exchange. Επίσης φαίνεται και το υπόλοιπό σας (μηδενικό ακόμα - εφόσον δεν έχετε πραγματοποιήσει κάποια συναλλαγή ή μεταφορά - τα στοιχεία που έχετε καταχωρήσει αλλά και τα στοιχεία της εικονικής κάρτας σας - αριθμός κάρτας, CVV, ημερομηνία λήξης- στο εικονίδιο κάτω δεξιά.

Στα βασικά στοιχεία της επιλογής Profile καλό είναι να συμπληρώσετε ένα έγκυρο email επικοινωνίας, για να μπορείτε να επικοινωνήσετε σε περίπτωση που ξεχάσετε το passcode ή αντιμετωπίσετε άλλο πρόβλημα με την υπηρεσία.

7. Για να «γεμίσετε» την Revolut διαλέξτε από την οθόνη την επιλογή TOP UP. Η πρώτη επιλογή Top Up by Card δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή για τους περισσότερους κατοίκους Ελλάδας λόγω capital controls, άρα πρέπει να επιλέξτε την επιλογή Top Up via Transfer όπως φαίνεται παρακάτω.

Σε αυτήν την οθόνη βλέπετε τα στοιχεία που χρειάζεστε για να στείλετε έμβασμα στη Revolut από το ebanking του ελληνικού (και όχι μόνο) τραπεζικού λογαριασμού σας. Εισάγετε τον αριθμό της κάρτας σας, την ημερομηνία λήξης και το τριψήφιο αριθμό CVV στο πίσω μέρος αυτής και φυσικά το ποσό που θέλετε να πιστώσετε. Να σημειωθεί πως οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες χρεώνουν 1 ευρώ έξοδα για εμβάσματα μέσω ebanking. Προσοχή: Επιλέξτε νόμισμα EUR στο σχετικό μενού για να δείτε τα σωστά στοιχεία.

Για να φτάσει το έμβασμα στη Revolut και να πιστωθούν τα χρήματα στο λογαριασμό μας, μπορεί να χρειαστούν 2-4 εργάσιμες ημέρες. Όταν αυτό συμβεί λαμβάνετε ένα notification από την Revolut. Κάπως έτσι έχετε πιστώσει στο λογαριασμό σας το ποσό και μπορείτε πλέον να χρησιμοποιείται την εικονική σας κάρτα Revolut Mastercard. ( αν επιλέξετε Card από το μενού σας δείχνει την κάρτα με όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε για τις συναλλαγές σας.

Στο wallet επίσης βλέπετε και τις κινήσεις που έχετε κάνει με την εικονική ή την φυσική κάρτα (αγορές, χρεώσεις, αποστολή χρημάτων σε άλλο λογαριασμό Revolut και μεταφορά ποσού από τρίτο λογαριασμό Revolut στο δικό μας), οι οποίες σας έρχονται και με notification. Για να δείτε τις λεπτομέρειες κάθε συναλλαγής μπορείτε απλά να πατήσετε επάνω της. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να συνδέσετε επίσης την κάρτα Revolut με το PayPal σας. Απλά να θυμάστε πως θα πρέπει να έχετε ήδη χρήματα στο λογαριασμό σας - Revolut account σας (τουλάχιστον 3-4 Ευρώ), αλλιώς θα αποτύχουν οι δοκιμαστικές χρεώσεις του PayPal και δε θα μπορείτε να συνδέσετε την κάρτα σας. Οπότε, βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε στείλει ένα έμβασμα και τα χρήματα έχουν πιστωθεί στο λογαριασμό Revolut σας.

Επιπλέον μπορείτε αν θέλετε να παραγγείλετε και την φυσική κάρτα Revolut για να την χρησιμοποιήσετε αντί των άλλων καρτών που έχετε.

Σε περίπτωση κλοπής

Να θυμάστε πως σε περίπτωση κλοπής της φυσικής κάρτας ή αν υπάρχει υπόνοια για υποκλοπή των στοιχείων της κάρτας τότε πρέπει να την μπλοκάρετε.

Πηγαίνοντας στην επιλογή My Card από το μενού που υπάρχει στο κάτω μέρος της οθόνης επιλέγετε Block. Στη συνέχεια εμφανίζεται ένα παράθυρο στο οποίο μπορείτε είτε να επιλέξετε προσωρινά την κάρτα είτε να προτιμήσετε να την αντικαταστήσετε (Replace card).

Σε περίπτωση αντικατάστασης θα πρέπει να διαλέξετε και πάλι αν επιθυμείτε μια ψηφιακή κάρτα (I Want a Virtual Card) η οποία εκδίδεται άμεσα (με καινούργιο αριθμό και CVV) είτε μια φυσική κάρτα (I Want a Physical Card) όπου πρέπει να συμπληρώσετε εκ νέου τα στοιχεία σας για να πραγματοποιηθεί αποστολή.

Η τρίτη επιλογή (I Already Have a Card) που προσφέρεται σας δίνει την δυνατότητα να εισάγετε τον αριθμό της παλιάς σας κάρτας αλλά δεν δίνει την επιλογή παραλαβής μιας καινούργιας κάρτας σε φυσική μορφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν επιλέξετε την έκδοση κάρτας για δεύτερη φορά επιβαρύνεστε με ένα έξτρα κόστος ( περίπου 7€ για τα μεταφορικά). Αν όμως ενημερώσετε την τεχνική υποστήριξη της εταιρείας πως η φυσική κάρτα εκλάπη, είναι πρόθυμοι να σας επιστρέψουν το ποσό.

Τα πλεονεκτήματα της κάρτας Revolut

- Τα χρήματα που βρίσκονται μέσα στη Revolut δεν υπόκεινται σε capital controls, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιείτε την κάρτα για online αγορές οπουδήποτε συναντάτε πρόβλημα με τις κάρτες των ελληνικών τραπεζών.

- H Revolut δεν κρατάει προμήθειες για μετατροπές συναλλάγματος μεταξύ διαφορετικών νομισμάτων, αλλά σας δίνει τη βέλτιστη και πιο συμφέρουσα ισοτιμία (Interbank Exchange Rate). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως γλιτώνετε τις ασύμφορες προμήθειες μετατροπής συναλλάγματος που παρακρατά για παράδειγμα το PayPal.


Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider