Στουρνάρας: Πιο πολλά POS θα φέρουν λιγότερη φορολογία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Πιο πολλά POS θα φέρουν λιγότερη φορολογία

Η επέκταση του συστήματος των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω των μηχανημάτων POS είναι πολύ πιθανό να ελαφρύνει το φορολογικό πακέτο του Μνημονίου, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την εκτεταμένη χρήση των μηχανημάτων αυτών έχουν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό, με την αύξηση που καταγράφουν οι έμμεσοι φόροι. Επομένως ο ίδιος προβλέπει ότι η γενικευμένη χρήση τους είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση εσόδων, σε τέτοιο βαθμό που να «ακυρώσει» κάποια από τα φορολογικά μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο.

Αναφορικά με την πορεία των τραπεζών ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι έχουμε αφήσει τα δύσκολα πίσω, υποστηρίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πλέον τα απαραίτητα κεφάλαια και καλύψεις προκειμένου να θεωρούνται θωρακισμένες έναντι του μεγάλου όγκου των κόκκινων δανείων.

Ειδικά για την περίπτωση της Τράπεζας Αττικής για την οποία η Μιράντα Ξαφά, η οποία συμμετέχει στη συγγραφή του τόμου βιβλίου European Banking Supervision: The first eighteen months, ο οποίος παρουσιάστηκε στην ΤτΕ, εκτιμά ότι είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε εκκαθάριση καθώς δεν έχει καλύψει πλήρως την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προέκυψε στο δυσμενές σενάριο των stress tests ο κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι παρόλο που η Τράπεζα Αττικής θα πρέπει να συγκεντρώσει ακόμη 67 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλυφθεί πλήρως ή αύξηση του κεφαλαίου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η συγκεκριμένη τράπεζα είναι μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ε.Ε διαθέτοντας από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Ωστόσο όπως ανέφερε αντιμετωπίζει προβλήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Ήδη όμως έχουν γίνει βήματα για την επίλυση τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider