Στείλτε χρήματα στους φίλους σας με το κινητό ή το Facebook

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στείλτε χρήματα στους φίλους σας με το κινητό ή το Facebook

Θέλετε να μεταφέρετε στους φίλους σας αλλά δεν ξέρετε τον αριθμό του λογαριασμού ή το IBAN τους; Τώρα, χάρη στις νέες εφαρμογές social banking –ή peer-to-peer banking– μπορείτε να στείλετε χρήματα σε όποιον θέλετε αρκεί να γνωρίζετε τον αριθμό τηλεφώνου, το email ή τον λογαριασμό του.

Προς το παρόν, τέτοιες εφαρμογές διαθέτουν η Eurobank και η Εθνική. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, «μπρος ολοταχώς» έχουν βάλει και οι δύο άλλες τράπεζες για να δημιουργήσουν ανάλογα apps, αφού όπως υπογραμμίζουν τραπεζικοί κύκλοι, το social banking είναι το μέλλον των τραπεζικών συναλλαγών.

PAF από τη Eurobank

H εφαρμογή PAF (Pay a Friend) από τη Eurobank δεν απαιτεί από τον παραλήπτη να είναι εγγεγραμμένος στην ίδια εφαρμογή και παράλληλα επιτρέπει να γίνονται μεταφορές και μεταξύ διαφορετικών τραπεζών.

Το πρώτο βήμα είναι να κατεβάσετε την εφαρμογή στο smartphone σας από το App Store ή το Google Play. Κατόπιν, καταχωρείτε το email, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου ή τον λογαριασμό σας στο Facebook -ή και τα τρία. Σημειώνεται ότι για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εν λόγω υπηρεσία θα πρέπει να είναι πελάτης της Eurobank και να έχει κωδικούς e-banking από την τράπεζα.

Εάν ο φίλος σας χρησιμοποιεί και αυτός την εφαρμογή της συγκεκριμένης τράπεζας, η μεταφορά γίνεται απευθείας και δεν λαμβάνει κάποια ειδοποίηση. Εάν ο αποδέκτης δεν χρησιμοποιεί την εφαρμογή, θα λάβει SMS, email ή μήνυμα στο Facebook (ανάλογα με τον τρόπο μεταφοράς που έχετε δηλώσει) για να ενημερωθεί ότι θέλετε να του στείλετε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό και του ζητείται να καταχωρήσει το IBAN για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.

Η μεταφορά χρημάτων μέσω αυτών των εφαρμογών έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των συναλλαγών μέσω web banking:

  • Η μεταφορά γίνεται εντελώς δωρεάν, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών τραπεζών –ενώ στις διατραπεζικές μεταφορές ισχύον χρεώσεις που μπορεί να είναι αρκετά «τσουχτερές» όταν γίνονται από τον γκισέ της τράπεζας.
  • Η μεταφορά γίνεται αυθημερόν, όταν η εντολή δίνεται εργάσιμες ημέρες και ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς μέσω της ηλεκτρονικής συναλλαγής μπορεί να χρειαστούν 1-2 ημέρες για να φανούν τα χρήματα στον λογαριασμό του αποδέκτη.

Social Pay από την Εθνική Τράπεζα

Η εφαρμογή Social Pay προϋποθέτεινα είναι εγγεγραμμένα στην εφαρμογή και τα δύο μέρη της συναλλαγής (δηλαδή εσείς και ο φίλος σας), το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν μεταφορές ποσών μόνο μεταξύ λογαριασμών της Εθνικής Τράπεζας.

Όταν ξεκινήσετε τη διαδικασία της μεταφοράς, εμφανίζονται στον κατάλογο των αποδεκτών οι επαφές σας που χρησιμοποιούν το Social Pay. Η μεταφορά γίνεται και εδώ χωρίς χρέωση και αυθημερόν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider