Πώς θα στείλετε φτηνά εμβάσματα σε συνάλλαγμα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα στείλετε φτηνά εμβάσματα σε συνάλλαγμα

Όταν το 2003, ο Εσθονός Taavet Hinrikus, τότε υπάλληλος της Skype, και ο συμπατριώτης του Kristo Kaarmann, τότε υπάλληλος της Deloitte, χρειάστηκε να μεταφέρουν συχνά χρήματα από ευρώ σε λίρες και αντίστροφα, διαπίστωσαν ότι επιβαρύνονταν με ασύμφορα κόστη. Ο Karmann πληρωνόταν σε λίρες αλλά είχε ένα δάνειο σε ευρώ που έτρεχε στην Εσθονία, ο Hinrikus από την άλλη πληρωνόταν σε ευρώ αλλά είχε έξοδα διαβίωσης σε στερλίνα. Για να αποφύγουν τα επιπλέον έξοδα, ξεκίνησαν ένα μοντέλο ανταλλακτικής οικονομίας, να ανταλλάσουν συνάλλαγμα μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό κατάφεραν μετά από μερικά χρόνια να δημιουργήσουν Transferwise, εξασφαλίζοντας, κατ όπως φαίνεται, το μέλλον τους.

Τι είναι όμως το Transferwise. Στην ουσία πρόκεται για μια διαδικτυακή υπηρεσία για αποστολή χρημάτων σε διαφορετικό νόμισμα που σας εξοικονομεί έως και και «90% περισσότερα από ότι τα παραδοσιακά εμβάσματα μέσω τραπεζών».

Η τεχνολογία βασίζεται σε peer to peer σύστημα, δηλαδή μια ελεγχόμενη διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία η προσφορά συναντά τη ζήτηση, χωρίς τη διαμεσολάβηση καθιερωμένων τραπεζικών διαδικασιών.

Για να γίνει κατανοητό ας χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα. Όταν κάποιος θέλει να στείλει έμβασμα από την Ελλάδα στην Αγγλία, δηλαδή από ευρώ σε λίρες, το Transferwise καταθέτει το ποσό σε ευρώ σε δικό του λογαριασμό που διατηρεί σε κάποια χώρα εντός Ευρωζώνης. Στη συνέχεια, από έναν λογαριασμό που το Transferwise διατηρεί στην Αγγλία , η υπηρεσία πιστώνει το αντίστοιχο ποσό σε λίρες στο ορισμένο από τον χρήστη λογαριασμό, αφού έχει εντοπίσει ένα άλλο καταθέτει που θέλει να κάνει την μεταφορά ακριβώς αντίστροφα (να μεταφέρει λίρες αγγλίας σε ευρώ).

Με αυτό τον τρόπο δεν μεσολαβεί αλλαγή συναλλάγματος καθώς και οι δύο συναλλαγές είναι τοπικές και στο ίδιο νόμισμα, οπότε δεν υπάρχει και η αντίστοιχη προμήθεια.

Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, δεν υπάρχουν ούτε τα έξτρα κόστη που χρεώνουν οι τράπεζες για την μεταφορά συναλάγματος, ούτε η επαυξημένη συναλλαγματική ισοτιμία. Το Transferwise χρεώνει με βάση την πραγματική μέση συναλλαγματική ισοτιμία της αγοράς -όπως αυτή αναφέρεται στις εφημερίδες ή στο xe.com- και με μια σταθερή μικρή προμήθεια για τη χρήση της υπηρεσίας.

Η διαδικασία είναι ακρετά απλή. Αφού μπει κανείς στο site ή στην εφαρμογή κάνει εγγραφή καταχωρώντας τα δικά του στοιχεία. Στη συνέχεια δίνει τα στοιχεία του παραλήπτη καθώς και το ποσό που θέλει να μεταφέρει.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε πιστωτική είτε debit card ή ακόμα και έμβασμα απευθείας μέσω web banking. Να διευκρινίσουμε πως επειδή η υπηρεσία διέπεται από παρόμοιους των τραπεζικών ιδρυμάτων κανόνες, ο χρήστης αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να πιστοποιήσει τα στοιχεία του στέλνοντας ένα email με τα επίσημα έγγραφά του.

Στη συνέχεια θα λάβει ένα email επιβεβαίωσης όταν τα λεφτά έχουν παραληφθεί από το Τransferwise κι ένα ακόμα email όταν έχουν πιστωθεί στον παραλήπτη.

Η μεταφορά διαρκεί από μια έως τέσσερις εργάσιμες ημέρες, ανάλογα την χώρα αποστολής, αλλά οι πιθανότητες η συναλλαγή να πραγματοποιηθεί εντός μιας ημέρας είναι μεγάλες.

Φυσικά εκτός από τα ατομικά εμβάσματα η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κάνουν περιστασιακές ή και συχνές συναλλαγές σε ξένο νόμισμα. Για παράδειγμα αν κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας συναλλάσεται με εταιρείες του εξωτερικού μπορεί χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη υπηρεσία να γλιτώσει σημαντικά ποσά.

Το Transferwise υποστήριζει πάνω από 300 νομισματικές ροές ανάμεσα σε πολλές χώρες του κόσμου και σε πολλά νομίσματα.

Ας γίνουμε λίγο πιο αναλυτικοί με ένα ακόμα παράδειγμα.

Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να στείλει 1.000 ευρώ στην Αγγλία, με την πραγματική ισοτιμία ο παραλήπτης θα λάμβανε 786 λίρες. Πραγματοποιώντας την πράξη μέσω του Transferwise, ο παραλήπτης θα λάβει 782 λίρες. Σε περίπτωση που χρησιμοποιούσε ένα κάποιο τραπεζικό ίδρυμα θα λάμβανε περίπου 770 λίρες, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα εμβάσματος που ξεκινούν από 1 ευρώ (συναλλαγή μέσω web banking) έως 10 ευρώ (συναλλαγή από κατάστημα σε κάποια χώρα εντός Ευρωζώνης) και μπορεί να έφταναν τα 22 ευρώ μέσω web banking ή και τα 40 ευρώ για συναλλαγή από κατάστημα.

Η υπηρεσία είναι ασφαλής, αφού όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες μεταφέρει περισσότερες από 500 εκατ. λίρες μηνιαία παγκοσμίως και είναι εξουσιοδοτημένη και ελέγχεται από τις αρμόδιες Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας (UK Financial Conduct Authorities – FCA, Electronic Money Regulations 2011). Την ιδέα μάλιστα εμπιστεύτηκε κι επένδυσε, μεταξύ άλλων και ο Sir Richard Branson.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider