Έρχονται τα... ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται τα... ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Ακόμη πιο εύκολη γίνεται η χρήση του πλαστικού χρήματος καθώς οι ανέπαφες συναλλαγές μεταφέρονται από τις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες στο… κινητό. Οι τράπεζες με γοργά βήματα φέρνουν και στην Ελλάδα την υπηρεσία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού που επιτρέπει την διενέργεια των συναλλαγών εύκολα και γρήγορα μέσω smartphone.

Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα έξυπνο κινητό με την τεχνολογία Near Field Communication (NFC). Ο χρήστης πλησιάζει το κινητό του σε τερματικό POS που υποστηρίζει τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών και μετά από μερικά δευτερόλεπτα η συναλλαγή ολοκληρώνεται. Συνήθως στα μικρά ποσά, περί τα 20 με 25 ευρώ, δεν απαιτείται καν η πληκτρολόγηση μυστικού κωδικού PIN, ακριβώς όπως ισχύει με τις contactless κάρτες.

Μια τέτοια υπηρεσία ηλεκτρονικού πορτοφολιού ξεκίνησε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς. Η υπηρεσία winbank wallet είναι διαθέσιμη στα κινητά android και προς το παρόν υποστηρίζει τις χρεωστικές κάρτες Visa/MasterCard της τράπεζας, ενώ στο μέλλον θα υποστηρίζει και τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες.

Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει την χρεωστική του κάρτα μέσω του winbank mobile banking και να πραγματοποιεί τις συναλλαγές του παρακολουθώντας σε πραγματικό χρόνο, τόσο το διαθέσιμο υπόλοιπο των χρεωστικών του καρτών όσο και το αποτέλεσμα των πληρωμών που έχει πραγματοποιήσει με το ψηφιακό πορτοφόλι. Αξίζει να σημειωθεί πως ένα κινητό μπορεί να έχει περισσότερες από μια κάρτες, αλλά κάθε κάρτα μπορεί να είναι «αποθηκευμένη» μόνο σε ένα κινητό την φορά.

Σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας των συναλλαγών, η Τράπεζα σημειώνει πως οι πληρωμές που εκτελούνται μέσω του winbank wallet, πραγματοποιούνται με τα στοιχεία μίας ψηφιακής κάρτας προκειμένου να μη διακινούνται τα στοιχεία της πλαστικής κάρτας στις πληρωμές μέσω κινητού. Για αυτό το λόγο στην απόδειξη του τερματικού αναγράφονται άλλα ψηφία κάρτας από αυτά που εμφανίζονται στην πλαστική κάρτα ή και στην οθόνη της εφαρμογής.

Το winbank wallet είναι η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα που λειτουργεί ανεξάρτητα από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας του χρήστη. Μέχρι στιγμής υπήρχε η δυνατότητα αποθήκευσης των στοιχείων της πιστωτικής κάρτας στην κάρτα SIM στο πλαίσιο συνεργασίας τραπεζών με εταιρείες κινητής. Ωστόσο, η προσέγγιση του «ηλεκτρονικού» πορτοφολιού κερδίζει έδαφος και αναμένεται να υιοθετηθεί σύντομα και από άλλες τράπεζες.

Κερδίζουν έδαφος οι ανέπαφες συναλλαγές

Εξάλλου οι Έλληνες πλέον χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις ανέπαφες συναλλαγές καθώς πάνω από 50% των τερματικών αποδοχής καρτών στην Ελλάδα παρέχουν αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Visa, ο αριθμός των ανέπαφων τερματικών στην Ελλάδα έχει φτάσει τα 142.000.

Θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό ότι ο νέος τρόπος πληρωμής εξυπηρετεί τους καταναλωτές για τις καθημερινές τους συναλλαγές, ειδικά για μικρότερα ποσά, όπως η αγορά εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, εφημερίδων, καφέδων, πρόχειρου φαγητού που μέχρι πρόσφατα γινόταν σχεδόν αποκλειστικά με μετρητά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider