«Μαγνήτης» για τα fund ακινήτων η Θεσσαλονίκη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαγνήτης» για τα fund ακινήτων η Θεσσαλονίκη

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και οι προοπτικές που ανοίγονται στο λιμάνι, η Εγνατία Οδός, η ολοκλήρωση των έργων του Μετρό αλλά και η σημασία που αποκτά η Θεσσαλονίκη ως μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος της ΝΑ Ευρώπης ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Σύμφωνα με την εταιρεία Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων, τόσο Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) όπως οι Trastor, BriQ Properties και Εθνική Πανγαία όσο και ιδιωτικά funds αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα εμπορικά καταστήματα, στον κλάδο των ξενοδοχείων αλλά και τα logistics.

Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει για την αγορά της Θεσσαλονίκης, για την ανάπτυξη οργανωμένων φοιτητικών εστιών και από άλλα επενδυτικά σχήματα.

Τι αναζητούν οι επενδυτές

Το τελευταίο εξάμηνο έχουν δείξει ενδιαφέρον αρκετά fund αλλά και άλλα επενδυτικά σχήματα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, για την αγορά αυτόνομων κτιρίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα οποία θα πρέπει να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

· Εμβαδόν - 1.000 τ.μ. (τουλάχιστον)

· Αυτόνομη είσοδο

· Να είναι κενά ή να υπάρχει η δυνατότητα να παραδοθούν κενά

· Να έχουν την δυνατότητα προστιθέμενης αξίας

· Να χρήζουν ανακαίνισης · Να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης

· Να διαθέτουν καλή πρόσβαση – ΟΑΣΘ & ΜΕΤΡΟ

Σύμφωνα με την Δανός, σε κάποιες περιπτώσεις, εξετάζεται και το σενάριο μακροχρόνιας μίσθωσης. Ο στόχος είναι η αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης καθώς και η παροχή καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών στους φοιτητές της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό target group για την πόλη.

Γραφεία

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση γραφείων, επιφάνειας μεταξύ 120 – 250 τμ. Τα σημεία ενδιαφέροντος είναι κυρίως το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην ανατολική πλευρά κοντά στο αεροδρόμιο, καθώς και χώροι που εξυπηρετούν τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο το λιμάνι στην δυτική είσοδο της πόλης.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων, πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών, στο κέντρο της πόλης, καθώς η προσφορά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι περιορισμένη.

Εμπορικά καταστήματα

Η εικόνα της κτηματαγοράς, όσων αφορά τα εμπορικά καταστήματα παραμένει σε θετική τροχιά, όσον αφορά τις εμπορικές αξίες, τις μισθωτικές αξίες και τις αποδόσεις των καταστημάτων του κέντρου.

Η ζήτηση για καταστήματα στην οδό Τσιμισκή παραμένει υψηλή. Αρκετές είναι οι εταιρίες, οι οποίες θέλουν να εντάξουν στο δίκτυο τους ένα κατάστημα επί της συγκεκριμένης οδού. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται πλέον το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων στην οδό Τσιμισκή να διεκδικούν «αέρα».

Όσον αφορά τις δευτερεύουσες τοπικές αγορές συνεχίζεται η «τοποθέτηση» κινέζων επιχειρηματιών, οι οποίοι συνεχίζουν την δυναμική ανάπτυξή τους στην αγορά της Θεσσαλονίκης .

Αποθηκευτικοί και Βιομηχανικοί Χώροι

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ έχει ως αποτέλεσμα την κινητικότητα που παρουσιάζεται από ναυτιλιακές και εταιρίες άλλων κλάδων για την τοποθέτηση τους στην δυτική είσοδο της πόλης, όπως η εταιρία Cosco, η οποία μίσθωσε χώρο γραφείων στο Limani Center (26ης Οκτωβρίου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider