«Απογειώθηκε» η κερδοφορία των ΕΛΠΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Απογειώθηκε» η κερδοφορία των ΕΛΠΕ

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, το 2018 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Αυτό αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΠΕ, Ευστάθιος Τσοτσορός, ο οποίος με αφορμή την φετινή ΔΕΘ χαρακτήρισε ως «ιστορικής σημασίας» την έξοδο από το καθεστώς επιτροπείας των μνημονίων και επεσήμανε την ανάγκη παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν σε παραγωγική ανασυγκρότηση, επενδύσεις και ενεργό συμμετοχή της χώρας στο σύγχρονο παγκόσμιο παραγωγικό σύστημα.

Κύρια «όπλα» του Ομίλου ΕΛΠΕ στην προσπάθειά του να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη, είναι τα διαδοχικά ρεκόρ των τελευταίων ετών σε κερδοφορία, πωλήσεις, παραγωγή και εξαγωγές, αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης μετά την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Ο Όμιλος εξέπληξε την αγορά με τα οικονομικά αποτελέσματα Α’ εξαμήνου 2018 που ανακοίνωσε, καθώς τα κέρδη EBITDA κατέγραψαν θεαματική άνοδο κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017 φθάνοντας τα 473 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 34% στα 225 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών για το εξάμηνο ανήλθε 4.7 δισ. ευρώ, καθώς αντανακλά τις αυξημένες τιμές και τους υψηλούς όγκους πωλήσεων.

Για το σύνολο του α΄ εξαμήνου 2018, η παραγωγή των ΕΛΠΕ διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στους 7,65 εκατ. τόνους, ενώ οι όγκοι πωλήσεων έφθασαν τους 8,27 εκατ. τόνους, με κύριο στοιχείο την αύξηση των εξαγωγών κατά 10% στους 5 εκατ. τόνους, συνεισφέροντας το 60% των συνολικών πωλήσεων. Αντίθετα, οι πωλήσεις στην εσωτερική αγορά κατέγραψαν μείωση λόγω κυρίως των όγκων πωλήσεων ΔΕΗ και των ναυτιλιακών καυσίμων.

«Η συνέχιση της ισχυρής κερδοφορίας, παρά την αρνητική διεθνή συγκυρία, αναδεικνύει την προσήλωση των επιχειρηματικών μονάδων στους Στρατηγικούς στόχους του Ομίλου», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός. «Η διατήρηση της παραγωγής στο ιστορικά υψηλό επίπεδο και η επίτευξη νέου ρεκόρ πωλήσεων. Η ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού με ρεκόρ εξαγωγών και ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών στην Εμπορία και στην Έρευνα και Παραγωγή υδρογονανθράκων. Η βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 14%, καθώς και η περαιτέρω μείωση των συνολικών υποχρεώσεων, διαμορφώνουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για το σύνολο του έτους».

Σημαντική εξέλιξη που ολοκληρώθηκε κατά το β’ τρίμηνο ήταν η αναχρηματοδότηση των τραπεζικών δανείων του ομίλου ύψους 900 εκατ. ευρώ. Επιπλέον αποπληρώθηκε κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 240 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2016 για αποπληρωμή ευρωομολόγου. Οι παραπάνω κινήσεις διασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ βελτιώνουν σημαντικά τους όρους και την ευελιξία χρηματοδότησης.

Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής, η κοινοπραξία της Total (40% - διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛ.ΠΕ. ανακοινώθηκε ως «Επιλεγείς Αιτών» για τις δύο θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

«Η θέση της ΕΛΠΕ ως μια από μεγαλύτερες και πιο ισχυρές εταιρίες στον κλάδο των καυσίμων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επιβεβαιώνεται από τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα», υποστήριξε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Ανδρέας Σιάμισιης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το 2018 θα είναι μια ακόμη πιο καλή χρονιά για τα ΕΛΠΕ.

Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα την ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ευρώ δανείων, με σημαντικότατη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και του κόστους δανεισμού για τον Όμιλο. «Η άριστη συνεργασία και στήριξη από το ελληνικό και ξένο τραπεζικό σύστημα σε όλες τις συναλλαγές, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την αξιοπιστία και την ισχυρή θέση που έχουν τα ΕΛΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider