Πιο φθηνή γίνεται η πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιο φθηνή γίνεται η πρόσβαση στην ιδιωτική υγεία

Το κενό που αφήνει το προβληματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας σπεύδουν να καλύψουν οι ασφαλιστικές αλλά και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας. Με τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία να αυξάνονται και τους ανασφάλιστους πολίτες να πληθαίνουν, τα τελευταία χρόνια κάνουν την εμφάνιση τους νέα προγράμματα τα οποία παρέχουν οικονομική πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.

Στο κομμάτι της υγείας πολύ δραστήριες είναι οι ασφαλιστικές που βγάζουν προϊόντα με οικονομικά ασφάλιστρα αφού όπως λένε τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς: «Ιδιωτική ασφάλιση χρειάζονται οι οικονομικά αδύναμοι και όχι οι εύποροι που μπορούν να καλύψουν μόνοι τους το κόστος ενός τυχαίου γεγονότος ή μια νοσηλείας». Για αυτό για παράδειγμα βγάζουν ασφαλιστικά προϊόντα σε συνεργασία μόνο με συγκεκριμένα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία προσφέρονται με χαμηλά ασφάλιστρα.

Πέρα από τα κλασσικά ασφαλιστικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους και οι διάφορες «κάρτες υγείας». Πρόκειται για συνδρομητικές μη-ασφαλιστικές υπηρεσίες που αφορούν την πρωτοβάθμια υγεία και προσφέρουν κάθε χρόνο κάποιες δωρεάν ή πιο φθηνές διαγωνιστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα καθώς και επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς.

Η τελευταία πρωτοβουλία έρχεται από τις ίδιες τις ιδιωτικές κλινικές που αποφάσισαν να βγάλουν να προσφέρουν ένα πακέτο παροχής υπηρεσιών υγείας σε προνομιακές τιμές. Το πρόγραμμα που έχει την ονομασία «Free Clinic» λειτουργεί με την ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι «κάρτες υγείας», αλλά πέρα από την πρωτοβάθμια υγεία καλύπτουν και χειρουργικές επεμβάσεις.

Το πρόγραμμα «Free Clinic» μπορεί να το προμηθευτεί οποιοσδήποτε άνω των 15χρονών, κοστίζει 180 ευρώ τον χρόνο και παρέχει ιατρικές εξετάσεις σε προνομιακές και προκαθορισμένες τιμές αλλά και 90 χειρουργικές επεμβάσεις για τις οποίες ο συνδρομητής του προγράμματος δεν πληρώνει το κόστος της νοσοκομειακής περίθαλψης και τον προ-εγειρητικό έλεγχο. Ο ασθενής πληρώνει μόνο τα ειδικά υλικά που μπορεί να χρειάζεται κάποια επέμβαση, τα φάρμακα και τις αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου, οι οποίες παρέχονται και αυτές με εκπτώσεις.

Αυτή την στιγμή στο πρόγραμμα συμμετέχουν 8 κλινικές που σύντομα θα γίνουν 15 σε όλη την Ελλάδα και μέσα στους επόμενους μήνες θα αυξηθούν σε 30. Σημαντικό είναι ότι δεν απαιτείται εξέταση προ υπαρχουσών ασθενειών και δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για την συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Όπως εξηγεί στο insider.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας (ΣΙΚΕ) κ. Γρηγόρης Σαραφιανός το «Free Clinic» δεν είναι ασφαλιστικό πρόγραμμα αλλά μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά τόσο με την δημόσια όσο και με την ιδιωτική ασφάλιση. «Το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν νοσηλεία σε τρίκλινο θάλαμο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα εφόσον γίνεται χρήση του ΕΟΠΥΥ αναβάθμισης σε δίκλινο ή και μονόκλινο θάλαμο ανάλογα με την διαθεσιμότητα», σημειώνει ο κ. Σαραφιανός. Παράλληλα, το κόστος των αμοιβών του χειρουργού και των αναισθησιολόγων μπορεί να καλυφθεί από κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα υγείας.

Η πρωτοβουλία του ΣΙΚΕ έρχεται να προσφέρει οικονομικά πακέτα σε ιδιωτικές κλινικές τόσο για ανασφάλιστους όσο και για ασφαλισμένους, αλλά και να βοηθήσει τις ιδιωτικές κλινικές να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον μεγαλύτερο τους πελάτη, τον ΕΟΠΥΥ. Το Δημόσιο προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών διότι όχι μόνο καθυστερεί να πληρώσει αλλά δεν πληρώνει και ολόκληρα τα ποσά που πρέπει να δώσει, μέσω μηχανισμών όπως το clawback και το rebate.

Μάλιστα οι πρωτοβουλίες του ΣΙΚΕ δεν σταματούν εδώ. Όπως σημειώνει ο κ. Σαραφιανός από τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσουν ειδικά προγράμματα για αθλητές και μαθητές που θα προσφέρουν στοχευμένες υπηρεσίες σε ειδικές τιμές για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider