Πώς να αποφύγετε τις παγίδες στην ασφάλιση κατοικίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να αποφύγετε τις παγίδες στην ασφάλιση κατοικίας

Ένα λάθος ή μια παράλειψη κατά την επιλογή και την υπογραφή ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου μπορεί να αποβεί μοιραίο την ώρα της αποζημίωσης και ουσιαστικά να καταστήσει μια ασφάλιση «δώρο άδωρο». Για αυτό το λόγο ασφαλιστικοί σύμβουλοι προτείνουν να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια σύναψης του συμβολαίου και ιδιαίτερα στην ασφάλιση κατοικίας εφιστούν την προσοχή στις εξής συνηθισμένες παγίδες:

Ασφαλιζόμενη αξία

Οι εταιρείες ασφαλίζουν την κατασκευαστική αξία ενός ακινήτου και όχι την εμπορική. Δηλαδή, ένα νεόδμητο διαμέρισμα 100 τ.μ. στη Γλυφάδα έχει πάνω- κάτω την ίδια κατασκευαστική αξία με ένα αντίστοιχης επιφάνειας νεόδμητο διαμέρισμα στο Αιγάλεω.

Ο σωστός υπολογισμός της αξίας της ασφαλιζόμενης κατοικίας είναι βασικός για ένα καλό συμβόλαιο. Η αξία κατοικίας αφορά το κόστος κατασκευής. Δηλαδή πόσα χρήματα θα χρειαστούν για να φτιαχτεί από την αρχή το σπίτι όπως ακριβώς ήταν σε περίπτωση που καταστραφεί. Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο υπολογισμός της αξίας κατασκευής; Επειδή με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι μετά από κάθε ζημιά το σπίτι θα είναι πάλι όπως πριν, καθώς το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται βάσει της αξίας κατασκευής.

Προσοχή στην υπασφάλιση

Το ακίνητο θα πρέπει να ασφαλιστεί για το 100% της αξίας και όχι για μικρότερο ποσό. Το ίδιο ισχύει και για το περιεχόμενο. Δεν πρέπει δηλαδή ο ασφαλισμένος να υπασφαλιστεί, σκεπτόμενος ότι έτσι θα πληρώσει μικρότερα ασφάλιστρα, όπως κάνουν συχνά αρκετοί πελάτες ασφαλιστικών εταιρειών.

Κι αυτό διότι σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον συμβεί ολοσχερής καταστροφή, ο ενδιαφερόμενος θα εισπράξει μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία που είχε δηλώσει. Αν, για παράδειγμα, οικοσκευή αξίας 30.000 ευρώ δηλωθεί μόνο για 20.000 ευρώ και καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά, τότε ο δικαιούχος θα εισπράξει από την ασφαλιστική του εταιρεία μόνο 20.000 ευρώ.

Σωστή καταγραφή

Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι η ασφαλιστική εταιρεία να υπολογίσει εξ αρχής και με ακρίβεια την επιφάνεια του ακινήτου, μαζί με τα τετραγωνικά τυχόν υπόγειων χώρων, ημιυπαίθριου, γκαράζ, κ.λπ. Κάθε σοβαρή εταιρεία ασφαλίζει βάσει των στοιχείων που της δήλωσε ο πελάτης, και όχι π.χ. βάσει του συμβολαίου απόκτησης του ακινήτου, όπου ο ημιυπαίθριος δεν εμφανίζεται. Έχει τύχει στο παρελθόν, συγκεκριμένα στις πυρκαγιές της Ηλείας του 2007, ασφαλισμένος να εισπράξει λιγότερη αποζημίωση από αυτήν που νόμιζε ότι δικαιούται, επειδή δεν υπολογίστηκαν σωστά οι επιφάνειες του ακινήτου του και εν προκειμένω δεν είχαν δηλωθεί οι ημιυπαίθριοι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider