Ποιες ασφαλίσεις είναι υποχρεωτικές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες ασφαλίσεις είναι υποχρεωτικές

Μήπως πρέπει να είστε ασφαλισμένος και δεν το γνωρίζετε; Στην Ελλάδα η ιδιωτική ασφάλιση είναι ως επί το πλείστον προαιρετική με μοναδική εξαίρεση την ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων που σε μερικές περιπτώσεις με πιο χαρακτηριστική αυτή του αυτοκινήτου και των υπόλοιπων μηχανοκίνητων οχημάτων είναι υποχρεωτική.

Όπως εξηγεί στο insider.gr έμπειρος ασφαλιστής η ασφάλιση αστικής ευθύνης είναι υποχρεωτική σε κάποιες περιπτώσεις γιατί έτσι εξασφαλίζεται η αποζημίωση τρίτων προσώπων σε περίπτωση αμέλειας ή ατυχήματος που προκαλείται από τον ασφαλισμένο. Χαρακτηριστική περίπτωση υποχρεωτικής ασφάλισης είναι η ασφάλιση αυτοκινήτου και μηχανής για αστικές ευθύνες προς τρίτους για σωματικές βλάβες ύψους 1.000.000 ανά παθόντα και υλικές ζημιές προς τρίτους ύψους 1.000.000 ευρώ ανά ατύχημα. Με την συγκεκριμένα ασφάλιση, η ασφαλιστική εταιρεία αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τη ζημία που μπορεί να προκαλέσουν σε «τρίτους» τα πρόσωπα των οποίων η ευθύνη τους καλύπτεται από το ασφαλιστήριό (όπως είναι ο κύριος, ο οδηγός του αυτοκινήτου κ.λπ.), σε περίπτωση πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος με υπαιτιότητά τους.

Οσοι εντοπίζονται να παρανομούν έχουν περιθώριο δεκαπέντε ημερών για να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, καταβάλλοντας όμως παράλληλα και πρόστιμο 250 ευρώ. Όσοι αγνοήσουν το ειδοποιητήριο, θα αναλαμβάνουν ρόλο οι αστυνομικές αρχές οι οποίες θα προχωρούν στην αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας ενώ θα καταλογίζουν και υπερδιπλάσια πρόστιμα.

Αντίστοιχη ασφάλιση αστικής ευθύνης υποχρεούνται να έχουν και οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής. Ειδικότερα, η ασφάλιση των σκαφών αναψυχής μήκους άνω των 7 μέτρων, των ταχύπλοων (όπως ο ίδιος νόμος τα ορίζει), των θαλάσσιων ποδηλάτων, των water jet, των hover craft, κ.λπ. είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με το νόμο και προβλέπει την ασφάλιση της αστικής ευθύνης προς τρίτους και συγκεκριμένα: 1. Σωματικές βλάβες έναντι τρίτων και επιβαινόντων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή άλλη αιτία, για κεφάλαιο 300.000 ευρώ ανά ατύχημα 2. Υλικές ζημίες έναντι τρίτων και επιβαινόντων, από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή άλλη αιτία, για κεφάλαιο 150.000 ευρώ ανά ατύχημα 3. Υλικές ζημιές-ρύπανση. Αφορά αποκλειστικά δαπάνες καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής που ρυπάνθηκε, για κεφάλαιο 90.000 ευρώ ανά ατύχημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider