Τράπεζες και ΥΠΟΙΚ ζητούν αύξηση του πλαφόν για τις αγορές ομολόγων

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες και ΥΠΟΙΚ ζητούν αύξηση του πλαφόν για τις αγορές ομολόγων
Την αύξηση του πλαφόν για τις αγορές κρατικού χρέους ζητούν τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών.

Ένα από τα αιτήματα που από κοινού θέτουν στους θεσμούς και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι τραπεζικές διοικήσεις και το υπουργείο Οικονομικών είναι η αύξηση της «οροφής» των 8 δισ. ευρώ, που έχει τεθεί από το 2015 στις τράπεζες για την αγορά ελληνικού κρατικού χρέους.

Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως μια επένδυση που μπορεί να προσφέρει μελλοντικά έσοδα και να διαφοροποιήσει το υφιστάμενο τους χαρτοφυλάκιο. Ακόμη, τα αντιμετωπίζουν ως assets που μπορεί να αξιοποιήσουν μελλοντικά για να αυξήσουν το Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio - LCR) τους, πάνω από το 100% που είναι το εποπτικό όριο της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ο Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας εξετάζει την επάρκεια των αποθεμάτων υψηλής ποιότητας ρευστοποιήσιμων στοιχείων ενεργητικού για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αναγκών ρευστότητας κάτω από ένα συγκεκριμένο σενάριο δύσκολων συνθηκών (stress) σε περίοδο 30 ημερών. Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ρευστά διαθέσιμα για την αντιμετώπιση μιας οξείας κρίσης ρευστότητας 30 ημερών και πρέπει μέσα σε εύλογο διάστημα να κτίσουν αυτά τα αποθέματα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών πιέζει για την αύξηση του πλαφόν αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες για τους δικούς του λόγους. Αυτοί έχουν να κάνουν με την αύξηση της εμπορευσιμότητας των ελληνικών ομολόγων και την αύξηση των συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, εάν επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν 5 δισ. ευρώ επιπλέον κρατικά χρεόγραφα τότε θα εκλείψουν οι ακραίες διακυμάνσεις στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους και θα μειωθούν σημαντικά οι αποδόσεις.

Το σημαντικότερο για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι πως μια τέτοια κίνηση θα οχυρώσει το ελληνικό χρέος από εξωτερικές πιέσεις, καθώς σε περιόδους αβεβαιότητας – όπως αυτή που είμαστε σήμερα λόγω της ιταλικής περιπλοκής- η μεταβλητότητα θα περιορίζεται, διότι θα υπάρχουν αγοραστές – οι ελληνικές τράπεζες- ώστε να απορροφήσουν την μεγάλη προσφορά τίτλων.

Την παρούσα περίοδο τα στελέχη της ΕΚΤ και του ESM φέρονται να ακούνε με προσοχή τα ελληνικά επιχειρήματα για την αύξηση του «πλαφόν» στις αγορές ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται με το νέο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider