Πλαφόν για 3 χρόνια στις προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές με POS έως 10 ευρώ – Οι 15 ΚΑΔ της «Μικρής Λιανικής»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλαφόν για 3 χρόνια στις προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές με POS έως 10 ευρώ – Οι 15 ΚΑΔ της «Μικρής Λιανικής»
Τροπολογία του ΥΠΕΘΟ μειώνει κατά 50% τις προμήθειες στα POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ. Περίπτερα, αρτοποιεία, ταξί ανάμεσα στους 15 ΚΑΔ. «Πράσινο φως και για προμήθεια μηχανημάτων από επιχειρήσεις της λίστας του Τειρεσία. Σε εφαρμογή από την Πρωτομαγιά τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα myCar.

Τελευταία ενημέρωση 09:30

Διπλή παρέμβαση για τα POS αλλά και τέλη κυκλοφορίας με το μήνα φέρνει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.

Με τις νέες διατάξεις καθορίζονται ανώτατα όρια προμηθειών και χρεώσεων για συναλλαγές έως 10 ευρώ μέσω POS στη «μικρή λιανική» και τα ταξί για χρονικό διάστημα 3 ετών, ενώ ανάβει «πράσινο φως» για τη χορήγηση τερματικών μηχανημάτων πληρωμής σε 4.000 επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία.

Με άλλη διάταξη ενεργοποιείται το μέτρο των τελών κυκλοφορίας με το μήνα για όσους θέλουν να προχωρήσουν στην άρση ακινησίας των οχημάτων τους για να κάνουν Πάσχα στο χωριό.

Μειώνονται κατά 50% οι προμήθειες στα POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ

Ανώτατο όριο προμήθειας εκκαθάρισης στο 0,5% σε συναλλαγές έως 10 ευρώ στη λεγόμενη «Μικρή λιανική»

Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη «Μικρή Λιανική». Συγκεκριμένα, για τα επόμενα 3 χρόνια στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ που γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα προβλέπεται ότι η προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορός δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας της συναλλαγής. Αντίστοιχα:

  • Η ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών ορίζεται στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%.
  • Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών ορίζεται σε 0,10%.

Οι ΚΑΔ της «Μικρής Λιανικής»

Η ρύθμιση αφορά τις συναλλαγές έως 10 ευρώ που πραγματοποιούνται σε επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο της «Μικρής Λιανικής».

Πιο αναλυτικά, αφορούν σε επιχειρήσεις με τους παρακάτω Κωδικούς Κατηγοριοποίησης Εμπόρων (“MCCs”):

  • MCC - 5411: Παντοπωλεία & mini markets
  • MCC - 5994: Πρακτορεία Τύπου & Περίπτερα
  • MCC - 5192: Βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες
  • MCC - 5993: Είδη καπνιστών, καπνοπωλεία
  • MCC - 5462: Αρτοποιεία
  • MCC - 4121: Ταξί
  • MCC-5441: Καταστήματα ξηρών καρπών και ζαχαρωδών ειδών
  • MCC-5451: Καταστήματα Γαλακτοκομικών προϊόντων
  • MCC - 7216: Στεγνοκαθαριστήρια
  • MCC - 7251: Καταστήματα επιδιόρθωσης υποδημάτων
  • MCC - 5697: Ραφεία, επιδιορθώσεις/μεταποιήσεις ενδυμάτων
  • MCC – 5949: Καταστήματα ειδών ραπτικής, πλεκτικής, υφασμάτων κ.α.
  • MCC - 5499: Διάφορα καταστήματα τροφίμων, ψιλικατζίδικα, εξειδικευμένα καταστήματα
  • MCC - 5399: Διάφορα καταστήματα γενικών εμπορευμάτων
  • MCC - 5331: Καταστήματα ποικίλων ειδών (ψιλικών),

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση δεν αφορά σε επιχειρήσεις που έχουν τη νομική μορφή της ανώνυμης εταιρίας και σε επιχειρήσεις που διαθέτουν περισσότερα από 3 τερματικά υποδοχής καρτών, τα οποία έχουν λάβει από τον ίδιο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

Απόκτηση POS από επιχειρηματίες με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα

Δίνεται λύση στο πρόβλημα για τις περίπου 4.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προμηθευτούν POS καθώς έχουν οφειλές στις τράπεζες και βρίσκονται στη λίστα του Τειρεσία.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν την παροχή POS σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες εφόσον υπάρχουν επαρκείς τρόποι εξασφάλισής τους επικαλούμενοι λόγους πιστοληπτικής αξιολόγησης ή ικανότητας καθώς και λόγους που αφορούν σε ενδεχόμενες συναλλαγές υψηλού ρίσκου. Προβλέπεται, δε, η δυνατότητα επιπλέον εξασφαλίσεων των παρόχων, όπως ενδεικτικά η προκαταβολή ετήσιας αμοιβής, η παροχή εγγύησης και η δυνατότητα εκκαθάρισης συναλλαγών εντός επαρκούς χρονικού διαστήματος από την πραγματοποίησή τους. Σημειώνεται πως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των παρόχων προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση από τον Διοικητή της ΑΑΔΕ. Τέλος, τονίζεται ότι με Υπουργική Απόφαση μπορούν να εξειδικεύονται οι όροι που αφορούν στις εξασφαλίσεις των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

Στόχος της διάταξης είναι να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος ο οφειλέτης να βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση απέναντι στην ΑΑΔΕ, σε σχέση με τον συνεπή επιχειρηματία καθώς και η περίπτωση να υπάρξουν επιχειρηματίες που θα επιλέξουν να δημιουργήσουν οφειλές προκειμένου να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους προς την ΑΑΔΕ.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Όπως κάθε χρόνο, παρέχεται η δυνατότητα άρσης της ακινησίας επιβατικού οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης και για το 2024, με αναλογική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες κυκλοφορίας του οχήματος.

Για παράδειγμα, εάν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα 4 μηνών θα καταβάλει 100 ευρώ (4/12).

Σημειώνεται ότι, όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί τα τέλη θα πρέπει ο ιδιοκτήτης να θέσει το όχημα εκ νέου σε ακινησία. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των αναλογικών τελών κυκλοφορίας που έχουν ήδη καταβληθεί.

Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων που τελούν σε κατάσταση αναγκαστικής ακινησίας για λόγους ανωτέρας βίας, εφόσον αίρεται ο λόγος της ακινησίας αυτής εντός του 2024, να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας αναλογικά για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος του έτους αυτού και όχι το σύνολο των ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Υπογραμμίζεται, ότι για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης της ακινησίας ως το μικρότερο διάστημα ορίζεται ο ένας μήνας.

Σε ελεγκτικό κλοιό για τα POS

Σήμερα Μ. Τρίτη εκπνέει η προθεσμία για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις με το ΥΠΕΘΟ να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 95% των επιχειρήσεων έχουν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης ενώ η ΑΑΔΕ εντείνει και επεκτείνει τους ελέγχους και μέχρι στιγμής έχει επιβάλλει πάνω από 30 πρόστιμα σε εταιρίες με τζίρο άνω του ενός 1 εκατ. ευρώ που φθάνουν έως 20.000 ευρώ. Στο επίκεντρο των ελεγκτών βρίσκονται και οι 35 κλάδοι των επαγγελματιών (ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κα.) οι οποίοι από την 1η Απριλίου 2024 θα πρέπει να διαθέτουν POS.

Τα πρόστιμα

Οι υπόχρεες επιχειρήσεις, που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους, είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

  • 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,
  • 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στάσιμο το οικονομικό κλίμα τον Απρίλιο στην Ελλάδα – Βελτίωση στις υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα - Στόχος εισπράξεις 1,7 δισ.

«Αναιμία» στη στεγαστική πίστη - Έπεσε σε €68,7 χιλ. το μέσο δάνειο, σταθερό επιτόκιο άνω της 10ετίας για το 55% των δανειοληπτών 

gazzetta
gazzetta reader insider insider