ΒoE: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 5,25% - Μήνυμα για μείωση τον Ιούνιο, η πρώτη από το 2020

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΒoE: Κράτησε σταθερά τα επιτόκια στο 5,25% - Μήνυμα για μείωση τον Ιούνιο, η πρώτη από το 2020
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι δήλωσε «αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση». 

Σταθερά στο 5,25% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο. Το ποσοστό παραμένει στο ίδιο ποσοστό από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

H BoE εκτιμά πως η περιοριστική νομισματική πολιτική θα οδηγήσει στη μείωση του πληθωρισμού, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι δήλωσε «αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της BoE έχει πλέον κρατήσει τα επιτόκια σε αναμονή σε έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι μια πρώτη μείωση από τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας COVID-19 θα μπορούσε να γίνει αμέσως μετά την επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο, μια πιθανή ώθηση για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, όπως αναφέρει το Reuters.

Στην ανακοίνωσή της η BoE αναφέρει πως θα παρακολουθεί στενά τους επόμενους γύρους οικονομικών δεδομένων.

«Η Επιτροπή θα εξετάσει τις επικείμενες ανακοινώσεις στοιχείων και τον τρόπο με τον οποίο αυτά αξιολογούν την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι για τη διατήρηση του πληθωρισμού υποχωρούν», ανέφερε η BoE. «Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα παρακολουθεί για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να διατηρηθεί το τραπεζικό επιτόκιο στο τρέχον επίπεδο» επισημαίνεται.

Επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ψήφισαν να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά, ενώ δύο ψήφισαν υπέρ της περικοπής. Στην προηγούμενη συνεδρίαση μόνο ένα μέλος είχε ψηφίσει υπέρ της περικοπής.

Η Επιτροπή επισημαίνει ωστόσο ότι οι δείκτες επιμονής του πληθωρισμού «παραμένουν αυξημένοι».

Η αγορά προσδοκά μειώσεις των επιτοκίων το καλοκαίρι, προβλέποντας μείωση 25 μονάδων βάσης τον Αύγουστο και 50 μονάδες βάσης συνολικά φέτος.

Μερικοί οικονομολόγοι βλέπουν μείωση μόλις την επόμενη συνεδρίαση τον Ιούνιο, και τρεις ή περισσότερες περικοπές το 2024.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο προβλέπεται να μειωθεί δραματικά τον Απρίλιο λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας από το τρέχον 3,2% σε χαμηλότερα από τον στόχο του 2% της BoE σύμφωνα με ορισμένες προβλέψεις.

Μετά την ανακοίνωση της BoE, η στερλίνα υποχωρεί 0,4% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στα 1,2447 δολάρια, καταγράφοντας χαμηλό δύο εβδομάδων, και 0,2% έναντι του ευρώ, στις 86 πένες ανά ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider