Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για 6η διαδοχική φορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια για 6η διαδοχική φορά
Η Fed κάνει λόγο για «έλλειψη περαιτέρω προόδου» για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%

Αμετάβλητα για έκτη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) στην Ουάσινγκτον.

Τα βασικά επιτόκια της Fed παραμένουν σε υψηλά δύο δεκαετιών, με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 5,25% - 5,5%, όπως είχαν διαμορφωθεί από τον Ιούλιο του 2023.

Στην ανακοίνωσή της η Fed κάνει λόγο για «έλλειψη περαιτέρω προόδου» για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

«Η Eπιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειωθεί το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%, αναφέρει η ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας το ύφος που χρησιμοποίησε μετά τις συνεδριάσεις του Ιανουαρίου και του Μαρτίου.

Αυτό συνεχίζει να θέτει εν αμφιβόλω το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε μείωσης των επιτοκίων, με τους αξιωματούχους της Fed να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι πρώτοι μήνες του 2024 δεν έχουν κάνει πολλά για να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη που επιδιώκουν για την πτώση του πληθωρισμού.

H Fed ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνει τον ισολογισμό της από την 1η Ιουνίου. Συγκεκριμένα, θα μειώσει στα 25 δισ. δολάρια το όριο όσον αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που αφήνει να λήξουν κάθε μήνα χωρίς να τα επαναγοράσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider