ΕΤΕ: Πρώτη ελληνική τράπεζα με επενδυτική βαθμίδα - Αξιολόγηση ΒΒΒ (low) από DBRS

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Πρώτη ελληνική τράπεζα με επενδυτική βαθμίδα - Αξιολόγηση ΒΒΒ (low) από DBRS
Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την ΕΤΕ στο «BBB low» με σταθερό trend.

Η πρώτη ελληνική τράπεζα που επιστρέφει στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο της DBRS, γίνεται η Εθνική Τράπεζα. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε την ΕΤΕ στο «BBB low» με σταθερό trend. Η αξιολόγηση της ΕΤΕ ισοδυναμεί (pari-passu) με αυτή του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Το BBB (low) IA αντικατοπτρίζει το κορυφαίο franchise της Εθνικής στη λιανική και εταιρική τραπεζική στην Ελλάδα παρά τη βαθιά διαδικασία αναδιάρθρωσης για το μεγάλο turnaround της τράπεζας μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση και την κρίση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η DBRS σημειώνει επίσης τη συνεχή πρόοδο που έχει σημειώσει η τράπεζα όσον αφορά την ενίσχυση του ισολογισμού της, μειώνοντας το απόθεμά της σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και αυξάνοντας τα επίπεδα κάλυψης. Επιπλέον, η DBRS λαμβάνει υπόψη ότι η δυναμική των βασικών κερδών της Εθνικής έχει βελτιωθεί λόγω υψηλότερων περιθωρίων καθώς και της εξοικονόμησης κόστους και συνολικά του μειωμένου πιστωτικού κόστους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τράπεζα να συσσωρεύει σταθερά επίπεδα κεφαλαίου οργανικά και, με τη σειρά της, σε πιο ισχυρά αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις εποπτικές απαιτήσεις.

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας ενσωματώνουν επίσης την ισχυρή θέση χρηματοδότησης και ρευστότητας της Εθνικής, η οποία επωφελείται κυρίως από μια μεγάλη και σταθερή καταθετική βάση. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της DBRS αντικατοπτρίζουν τη μέτρια διαφοροποίηση στο επιχειρηματικό μοντέλο, το μείγμα εσόδων και τη δομή χρηματοδότησης της τράπεζας, καθώς και το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων πιστώσεων φόρου (DTC) που αντιστοιχούν στην κεφαλαιακή της δομή.

Το σταθερό trend λαμβάνει υπόψη ότι ενώ το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να προσθέσει κινδύνους στην ποιότητα του ενεργητικού, κατά την άποψη της DBRS οι ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς και η αναμενόμενη υποστήριξη της πιστωτικής επέκτασης στη βάση των έργων που συνδέονται με τα κεφάλαια RRF, μαζί με την περαιτέρω απομείωση του κινδύνου θα συμβάλουν στον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων για το προφίλ κινδύνου της Εθνικής. Αυτοί οι κίνδυνοι παραμένουν επίσης ισορροπημένοι λόγω των ισχυρότερων επιπέδων κάλυψης και των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας. Επιπλέον, η οργανική κερδοφορία της τράπεζας θα παραμείνει υγιής στο εγγύς μέλλον παρά τη συμπίεση του περιθωρίου, τις υψηλότερες ψηφιακές επενδύσεις και το δυνητικά υψηλότερο πιστωτικό κόστος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Quality & Reliability: Στις 21 Μαΐου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ

Entersoft: 11,3 εκατ. ευρώ τα έσοδα α' τριμήνου - Άλμα 9% στα EBITDA

HSBC: Στα 20,8 δισ. δολάρια τα έσοδα α' τριμήνου - Αποχωρεί ο CEO

gazzetta
gazzetta reader insider insider