Εμπραχίμ Ραϊσί: Ολονύχτιες έρευνες για τον εντοπισμό του Ιρανού προέδρου μετά τη συντριβή ελικοπτέρου - Οι πρώτες εκτιμήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπραχίμ Ραϊσί: Ολονύχτιες έρευνες για τον εντοπισμό του Ιρανού προέδρου μετά τη συντριβή ελικοπτέρου - Οι πρώτες εκτιμήσεις
Εμπραχίμ Ραΐσι / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραϊσί- Βρέθηκε, λένε κρατικά ΜΜΕ, όμως διαψεύδει ο Ερυθρός Σταυρός. Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus - Το μήνυμα Χαμενεΐ. Από κοντά Κατάρ και Σαουδική Αραβία - HΠΑ και ΕΕ παρακολουθούν.

Tελευταία ενημέρωση 00:45

Θρίλερ επικρατεί με το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν μετά την «ανώμαλη προσγείωση» και πιθανότατα συντριβή του που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε ορεινή περιοχή στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, που επικαλείται την κρατική τηλεόραση του Ιράν, το ελικόπτερο εντοπίστηκε από τις ομάδες διάσωσης.

Ωστόσο, η Ερυθρά Ημισέληνος που έστειλε διασώστες στην περιοχή διαψεύδει ότι το ελικόπτερο έχει εντοπιστεί. Επίσης, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η τύχη του Ιρανού προέδρου, ούτε ανακοινώθηκε η κατάσταση των άλλων επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν όλη τη νύχτα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς σφοδρές καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σαρώνουν την περιοχή, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αιτία της πιθανής συντριβής επικεντρώνονται στην πυκνή ομίχλη και στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο σημείο.

Ένα ελικόπτερο διάσωσης προσπάθησε να φτάσει στην περιοχή, αλλά δεν μπόρεσε να προσγειωθεί λόγω πυκνής ομίχλης, δήλωσε στο IRNA ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης Babak Yektaparast.

Νωρίτερα, Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι υπήρξε επαφή με έναν επιβάτη και ένα μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου. Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή λέει ότι αυτό σηματοδοτεί μια «πραγματικά σημαντική εξέλιξη». «Υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν επιζώντες και ίσως βρίσκονται αρκετά κοντά στο σημείο της συντριβής, «κάτι που και πάλι θα ήταν μια στιγμή ελπίδας», προσθέτει.

«Κινούμαστε τώρα προς την περιοχή με όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις και ελπίζω να μπορέσουμε να δώσουμε καλά νέα στους ανθρώπους», δήλωσε ο Asghar Abbasgholizadeh, διοικητής του Σώματος Φρουρών της IRGC στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το Tasnim. Ο επικεφαλής του IRGC Χοσεΐν Σαλαμί έφτασε στη περιοχή προκειμένου να συνδράμει στη καθοδήγηση των προσπαθειών της επιχείρησης.

Έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση στην Τεχεράνη

Στην Τεχεράνη, η κυβέρνηση του Ιράν συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου με τον πρόεδρο της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιπλέκουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Περίπου 65 ομάδες συμμετέχουν σ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και των Φρουρών της Επανάστασης.

Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου, ο Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του Ραϊσί.

Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Ιρανό ΥΠΕΞ κατέπεσε καθώς διέσχιζε ορεινή περιοχή μέσα σε πυκνή ομίχλη. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ιρανικού στρατού διέταξε όλες οι δυνάμεις του στρατού και της επίλεκτης Φρουράς της Επανάστασης να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν 9 άτομα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Sepah: ο Ιρανός πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν Μαλέκ Ραχματί, ο ιμάμης Μαχάμεντ Αλί Αλεχαχέμ, ο πιλότος, ο συγκυβερνήτης, ο αρχηγός πληρώματος, ο επικεφαλής ασφαλείας του Ιρανού προέδρου και ένας ακόμα σωματοφύλακας.

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί σήμερα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV.

Eμπραχίμ Ραΐσι / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

«Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται. Οι ομάδες διάσωσης έχουν φθάσει στην περιοχή... ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, δυσχεραίνοντας την έρευνα», μετέδωσε τοπικός ρεπόρτερ στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο Ραϊσί είχε μεταβεί σήμερα στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν για να εγκαινιάσει το φράγμα Κιζ-Καλεσί, το μεγαλύτερo κοινό έργο ύδρευσης μεταξύ του Iράν και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Press TV. Οι έρευνες καθίστανται πολύ δύσκολες λόγω «δυσμενών καιρικών συνθηκών» μεταξύ των οποίων ομίχλη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση.

Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters ανέφερε ότι η ζωή του 63χρονου Ραϊσί και του 60χρονου Υπ. Εξωτερικών της Τεχεράνης Εξωτερικών «είναι σε κίνδυνο μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου». «Ακόμη αισιοδοξούμε, αλλά οι πληροφορίες που έρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», τόνισε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ιμπραήμ Ραΐσι / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για Ραϊσί - Το μήνυμα Χαμενεΐ

​Μετά από αίτημα του Ιράν για βοήθεια, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus όπως ανακοίνωσε ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, κ. Γιάνες Λέναρσιτς.

Παράλληλα, η Τεχεράνη φέρεται να ζήτησε τη συνδρομή της Άγκυρας για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης σε σχέση με το ελικόπτερο, όπως μετέδωσε το CNN Turk επικαλούμενο διπλωματικές πηγές. Λίγο νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται:

«Παρακολουθούμε με λύπη τις εξελίξεις σχετικά με το δυστύχημα ελικοπτέρου στο Ιράν σήμερα (19 Μαΐου). Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, είναι ασφαλείς και υγιείς και μεταφέρουμε τις ευχές μας για περαστικά στον αδελφό ιρανικό λαό. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την παροχή κάθε είδους υποστήριξης στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Εμπραχίμ Ραΐσι / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ

Τις ευχές του για τον γρήγορο εντοπισμό του προέδρου του Ιράν, έδωσε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην πορεία της χώρας. Μιλώντας την Κυριακή σε οικογένειες Φρουρών της Επανάστασης, ο Χαμενεΐ: «Ελπίζουμε ότι ο Παντοδύναμος Θεός θα φέρει πίσω στην αγκαλιά του έθνους τον [πρόεδρο Ραϊσί] και τους συντρόφους του. Όλοι θα πρέπει να προσεύχονται για την υγεία αυτής της ομάδας υπηρετών».

Βοήθεια από Τουρκία, Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία

Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι έτοιμο να παράσχει «κάθε μορφή υποστήριξης» στις επιχειρήσεις έρευνας του Ιράν. Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε μεγάλη ανησυχία, προσφέροντας τη βοήθειά της στην Τεχεράνη. «Επιβεβαιώνουμε ότι το βασίλειο στέκεται στο πλευρό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ότι είναι έτοιμο να παράσχει κάθε βοήθεια που χρειάζονται οι ιρανικές αρχές», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας που διατηρεί μακροχρόνια αντιπαλότητα με το Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στέκονται στο πλευρό του Ιράν και είναι έτοιμα να παράσχουν υποστήριξη στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο, το οποίο συνετρίβη σήμερα το μεσημέρι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Η Τουρκία έστειλε 32 διασώστες και έξι οχήματα στο Ιράν για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ανακοίνωσε απόψε η κυβερνητική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD).

«Τριάντα δύο μέλη εξειδικευμένου προσωπικού στην έρευνα και διάσωση στο βουνό και έξι οχήματα αναπτύχθηκαν» από τα κέντρα του Βαν και του Ερζερούμ, στην ανατολική Τουρκία, ανακοίνωσε η AFAD σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X, διευκρινίζοντας ότι η Τεχεράνη είχε ζητήσει επίσης την υποστήριξη ενός ελικοπτέρου κατάλληλα εξοπλισμένου για νυχτερινές έρευνες.

Ομάδες από δεκαπέντε μέλη η καθεμία είναι επίσης «σε ετοιμότητα» σε Άγκυρα, Ντιγιάρμπακιρ και Κόνια (Ικόνιο), πρόσθεσε η AFAD.

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Akinci (σ.σ.: αυτό που εντόπισε τα ίχνη θερμότητας) και ένα ελικόπτερο Cougar εξοπλισμένο με δυνατότητες νυχτερινής όρασης αναπτύχθηκαν επίσης, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

HΠΑ και ΕΕ παρακολουθούν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σε σχέση με τη συντριβή του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τον υπουργό του των Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακολουθεί στενά τις αναφορές για τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση.

H EE και τα κράτη-μέλη της παρακολουθούν στενά την κατάσταση με το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Παρακολουθούμε στενά τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών αναγκάστηκε να προσγειωθεί απροσδόκητα και η κατάστασή τους δεν είναι ακόμα σαφής. Μαζί με τα κράτη-μέλη και τους εταίρους της ΕΕ παρακολουθούμε στενά την κατάσταση» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μία βραδυφλεγής βόμβα 34,5 τρισ. δολαρίων

Κασσελάκης: Θέλουμε να κυβερνήσουμε καλύτερα για το καλό όλου του κόσμου

JOBmatch: Πάνω από 3.000 «ματσαρίσματα» στην πλατφόρμα προσλήψεων ανέργων σε εστίαση και τουρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider