WSJ: Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς – «Διορία μία εβδομάδα για εκεχειρία ή εισβάλουμε στη Ράφα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
WSJ: Τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Χαμάς – «Διορία μία εβδομάδα για εκεχειρία ή εισβάλουμε στη Ράφα»
Οι ηγέτες της Χαμάς αρνούνται επί μήνες οτιδήποτε άλλο εκτός από την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και τον οριστικό τερματισμό των μαχών. Οι μεσολαβητές από την πλευρά της Χαμάς θα ζητήσουν διευκρινίσεις για αυτά τα ζητήματα όταν επιστρέψουν στο Κάιρο. Το Ισραήλ θέλει να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους ασφαλείς, τη συντριβή της Χαμάς στο πεδίο και την εκδίωξή της από τη Γάζα ώστε να μην είναι επαναληφθεί άλλη επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου που πυροδότησε τον πόλεμο.

Προθεσμία μία εβδομάδα έδωσε το Ισραήλ στη Χαμάς για να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διαφορετικά θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσαν την Παρασκευή Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η Αίγυπτος συνεργάστηκε με το Ισραήλ επάνω σε μια αναθεωρημένη πρόταση κατάπαυσης του πυρός την οποία παρουσίασε στη Χαμάς το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι.

Η πολιτική ηγεσία της Χαμάς αναμενόταν να συνεννοηθεί με τη στρατιωτική της πτέρυγα στη Γάζα και να απαντήσει. Αλλά ο Yahya Sinwar, ο στρατιωτικός ηγέτης της οργάνωσης στη Γάζα, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται σε σήραγγες στον θύλακα και παίρνει τις τελικές αποφάσεις, δεν έχει απαντήσει, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι μετέφεραν το μήνυμα από το Ισραήλ στη Χαμάς την Πέμπτη.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς έφτασε στο Κάιρο την Παρασκευή για να συμμετάσχει σε συναντήσεις σχετικά με τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας.

Στην Αίγυπτο το Σάββατο αντιπροσωπεία της Χαμάς

Όπως μετέδωσε την Παρασκευή το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera της Αιγύπτου, αντιπροσωπεία της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς θα καταφθάσει στο Κάιρο το Σάββατο για συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις ως προς το σχέδιο για κατάπαυση του πυρός.

Αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε την πληροφορία στο πρακτορείο Reuters.

Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι εξετάζει με "θετικό πνεύμα" τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από τους διεθνείς μεσολαβητές, ωστόσο η τοπική ηγεσία της στη Γάζα, υπό τον Γιάχια Σινουάρ, εμφανίζεται με πιο σκληρή γραμμή, θέτοντας συγκεκριμένους όρους, με βασικότερο εγγυήσεις από πλευράς Ισραήλ για οριστική λήξη του πολέμου, πράγμα που το Τελ Αβίβ απορρίπτει ασυζητητί.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Χαμάς επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία και εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι η κατάπαυση του πυρός θα τηρηθεί από το Ισραήλ. Αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η τελευταία πρόταση είναι ακόμα πολύ ασαφής και δίνει στο Ισραήλ περιθώριο να ξαναρχίσει τις μάχες.

Μάλιστα αρνούνται επί μήνες οτιδήποτε άλλο εκτός από την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας και τον οριστικό τερματισμό των μαχών.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, θέλει να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στα σπίτια τους, τη συντριβή της Χαμάς στο πεδίο και την εκδίωξή της από τη Γάζα ώστε να μην επαναληφθεί άλλη επίθεση όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χαμάς: Εξετάζει με «θετικό πνεύμα» την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός

Μπλίνκεν: Αξιώνει η Χαμάς να πει ναι στην κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

ΟΗΕ: Μία ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα οδηγήσει σε σφαγή αμάχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider