Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο μίας αρνητικής εβδομάδας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Θετικό κλείσιμο μίας αρνητικής εβδομάδας
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι γαλλικές τράπεζες και η Novo Nordisk.

Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να παίρνουν θάρρος από τις επιδόσεις της Apple, αλλά και τα θετικά μηνύματα από έκθεση για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, όπου οι προσλήψεις υποχώρησαν σε χαμηλό έξι μηνών.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx έκλεισε στο +0,44% στις 504 μονάδες, έχοντας ολοκληρώσει χαμηλότερα τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ενώ για την εβδομάδα σημείωσε πτώση 0,94%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 4.920 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ενισχύθηκε 0,54% στις 17.983 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,54% στις 7.957 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,51% στις 8.213 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,32% στις 33.629 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,16% στις 10.854 μονάδες.

Στο ταμπλό, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι γαλλικές τράπεζες αφού η Société Générale, ανέφερε μείωση των κερδών α' τριμήνου μικρότερη από την πρόβλεψη. Αυτό αρχικά έδωσε ώθηση στη μετοχή που κατέγραφε κέρδη σχεδόν 5%, ωστόσο τελικά έκλεισε στο -5,18%, αφού στα μισά της συνεδρίασης στο Παρίσι, ο διευθύνων σύμβουλος Slawomir Krupa πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με οικονομικούς αναλυτές, στην οποία δημιουργήθηκαν αμφιβολίες όσο αφορά ορισμένους οικονομικούς στόχους της τράπεζας, ενώ έδωσε την εντύπωση μιας διοικητικής ομάδας «σε άμυνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αναλυτής υπό τον όρο της ανωνυμίας. Όσο για την Crédit Agricole, ανακοίνωσε άλμα στα καθαρά κέρδη, γεγονός που οδήγησε τη μετοχή της στο 1,1%.

Επίσης οι μετοχές του φαρμακευτικού κολοσσού Novo Nordisk υποχωρούσαν μέχρι και 4,3%, για να μαζέψουν τις απώλειες και να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση στο 2,7%, καθώς οι αναλυτές εξέταζαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, όπου τα καθαρά κέρδη της εταιρείας αυξήθηκαν 28% σε ετήσια βάση στα 25,4 δισ. κορόνες Δανίας (3,65 δισ. δολάρια), έναντι των προσδοκιών των αναλυτών για 23,7 δισ. κορόνες, ενώ οι πωλήσεις του δημοφιλούς φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy υπερδιπλασιάστηκαν στα 9,38 δισεκατομμύρια κορώνες. Ωστόσο, οι αναλυτές περίμεναν ακόμη υψηλότερες πωλήσεις και σημείωσαν ότι η αύξηση των προοπτικών της για το 2024 από τη Novo Nordisk οφειλόταν σε εφάπαξ λογιστικές προσαρμογές. Οι αναλυτές της Stifel μείωσαν την τιμή-στόχο της μετοχής στις 950 κορώνες Δανίας από 960 κορώνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider